Ανθεί η αγορά ακινήτων στην Ινδία

Ανθεί η αγορά ακινήτων στην Ινδία

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μουσώνες εφέτος μπορεί να προκάλεσαν φοβερές ζημιές στο Μουμπάι, αλλά όπως φαίνεται τίποτε δεν δάμασε την ανοδική πορεία της αγοράς εμπορικών ακινήτων στην Ινδία. Προσφάτως η ινδική κυβέρνηση προέβη σε έναν πλειστηριασμό μιας εκτάσεως 3,2 εκταρίων, όπου στο παρελθόν ευρίσκοντο τα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας Elphinstone. H έκταση αυτή αγοράσθηκε από την Indiabulls Real Estate, θυγατρικής της Indiabulls, μιας τοπικής χρηματιστηριακής εταιρείας και απέφερε στην κυβέρνηση της Ινδίας περί τα 4,4 δισεκατομμύρια ρουπίες (101 εκατομμύρια δολάρια).

Τους τελευταίους μήνες επωλήθησαν στο Μουμπάι πέντε μεγάλες εκτάσεις, όπου βρίσκονται εκτός λειτουργίας εργαστάσια κλωστοϋφαντουργίας. Μία θυγατρική της Indiabulls Real Estate, η Indiabulls Property, αγόρασε μία από αυτές τις εκτάσεις ονόματι Jupiter Mills, τον περασμένο Μάιο.

Οπως και σε άλλες χώρες, έτσι και στην Ινδία, η αγορά ακινήτων βρίσκεται σε άνθηση. H διαφορά έγκεται στο ότι η Ινδία μέχρι τώρα δεν προσέφερε τίποτε το ελκυστικό γιά τους θεσμικούς επενδυτές, κυρίως για τους ξένους. Τώρα τα πράγματα αλλάζουν: Το 60% της Indiabulls Property ελέγχεται από την Farallon Capital Management, ένα hedge fund, το οποίο έχει την έδρα του στο Σαν Φρανσίσκο. Στις αρχές του μηνός, η Indiabulls έκλεισε μία δημόσια εγγραφή 150 εκατομμυρίων δολαρίων, σε τίτλους καταθέσεων για να χρηματοδοτήσει τις πρόσφατες αγορές της σε ακίνητα. Στους επενδυτές συγκαταλέγεται η Goldman Sachs και η Merrill Lynch.

Δύο δυνάμεις βρίσκονται πίσω από αυτήν την άνθηση. Πρώτον οι επενδυτές «ποντάρουν» στην οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας η οποία «τροφοδοτείται» από την κατανάλωση που ευνοεί την ίδρυση αλυσίδων καταστημάτων, κέντρων ψυχαγωγίας, και πολυσχιδών ξενοδοχείων πολυτελείας. Ορισμένοι παραδέχονται ότι θα επιτραπεί οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου να ανοίξουν και για τους ξένους επενδυτές και ότι επιχειρήσεις όπως η Wal-mart θα ενισχύσει τη ζήτηση για ακίνητα προς επεγγελματική χρήση. H δεύτερη δύναμη, η οποία αποτελεί παράγοντα της οικονομικής ανάπτυξης της Ινδίας έγκειται στο ότι η χώρα αυτή έχει εξελιχθεί σε κόμβο διεθνούς υπεργολαβίας. Τον περασμένο μήνα η GE Commercial Finance, επενδυτικός βραχίων της General Electric, ανακοίνωσε ότι θα τοποθετήσει 63 εκατομμύρια δολάρια σε ένα ταμείο 350 εκατομμυρίων δολαρίων, υπό την αιγίδα της Ascendas, μιας επιχειρήσεως διαχειρήσεως περιουσιακών στοιχείων και αξιοποιήσεως ακινήτων από τη Σιγκαπούρη. Το ταμείο αυτό θα χρηματοδοτεί κέντρα τεχνολογίας της πληροφορικής. Στόχος είναι η κερδοφορία από κεφαλαιουχικά κέρδη και από την εκχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης.

Η General Electric είναι ήδη μεγάλος επενδυτής σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν μεταβιβάσει δραστηριότητες υπεργολαβίας στην Ινδία, γεγονός το οποίο προοιωνίζεται και την είσοδό της στην αγορά ακινήτων που προορίζονται για εμπορική χρήση. H άμεση προσέλκυση για τους επενδυτές είναι η χαλάρωση της νομοθεσίας για άμεσες επενδύσεις στην αγορά ακινήτων, η οποία εφαρμόζεται από τον περασμένο Φεβρουάριο. Οι ξένες εταιρείες έχουν τη δυνατότητα πλέον να ιδρύουν θυγατρικές, κοινές εταιρείες με δραστηριότητες στην αγορά ακινήτων, υπό την προϋπόθεση ότι τα κεφάλαιά τους θα είναι εγκλωβισμένα επί τρία χρόνια και ότι τα ακίνητα που αγοράζουν έχουν την πιο μικρή έκταση.

Σε όλη αυτήν τη δραστηριότητα συμμετέχουν και οι γηγενείς. H HDFC, η μεγαλύτερη επιχείρηση παροχής στεγαστικών δανείων της Ινδίας, η μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα της χώρας και η State Bank of India έχουν ιδρύσει επίσης ένα κοινό ταμείο, τον περασμένο Ιούλιο, για τους Ινδούς επενδυτές.

Παρά τις μέχρι τώρα εξελίξεις η αγορά ακινήτων της Ινδίας εξακολουθεί να είναι ανοργάνωτη και υπανάπτυκτη. H κατάσταση αυτή δημιουργεί κινδύνους για τους επενδυτές. H ανυπαρξία καθαρών τίτλων ιδιοκτησίας ενέχει τον υψηλό κίνδυνο εμπλοκής σε δικαστικούς αγώνες, όπως δηλώνει και ο Γκάγκαν Μπάνγκα της Indianabulls. Υπάρχει, όμως, και ο κίνδυνος του «ξεφουσκώματος» της αγοράς ακινήτων, μετά την αύξηση της τιμής των ακινήτων έως και 20% κατά τους τελευταίους μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή