H ιταλική κυβέρνηση αποστασιοποιείται από τον Φάτζιο

H ιταλική κυβέρνηση αποστασιοποιείται από τον Φάτζιο

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Το ενδεχόμενο να προωθηθούν δραστικές αλλαγές στο καθεστώς λειτουργίας της Τραπέζης της Ιταλίας εξετάζει η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε με πρωταγωνιστή τον Αντόνιο Φάτζιο και αφορμή τις προσπάθειες εξαγοράς ιταλικών τραπεζών από ξένους. Επειτα από εβδομάδες σιωπηρής στήριξης των κινήσεων του κ. Φάτζιο, φαίνεται πλέον ότι η ιταλική κυβέρνηση αποστασιοποιείται, δηλώνοντας διά στόματος του υπουργού Βιομηχανίας Κλαούντιο Σκάτζολα ότι η υπόθεση έπληξε την εικόνα της χώρας.

Αντιθέτως, την ανοιχτή του συμπαράσταση στον Ιταλό διοικητή εξέφρασε ο Γάλλος ομόλογός του και επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας· ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος στο παρελθόν είχε βρεθεί και ο ίδιος στη δίνη τραπεζικού σκανδάλου, δήλωσε ότι «παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς την κατάσταση και πως το ουσιαστικό είναι ότι ο Αντόνιο Φάτζιο είναι ένας από μας».

Χθες, στη Ρώμη, το υπουργικό συμβούλιο συναντήθηκε για να συζητήσει σε προκαταρκτικό στάδιο τις αλλαγές στην Κεντρική Τράπεζα, αν και τα μέλη του εμφανίστηκαν διχασμένα ως προς το πόση πίεση πρέπει να ασκηθεί στον κ. Φάτζιο. O διοικητής της Κεντρικής Τραπέζης της Ιταλίας, ο οποίος ουσιαστικά δικαιούται να ασκεί διά βίου τα καθήκοντά του, φέρεται να ευνόησε με τρόπο εξόφθαλμο τα εγχώρια ιδρύματα εις βάρος των ξένων ανταγωνιστριών τους, που ενδιαφέρονταν για εξαγορές.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι και οι υπουργοί του εξέτασαν πρόταση, βάσει της οποίας η θητεία του κεντρικού τραπεζίτη μειώνεται σε επτά χρόνια. Ωστόσο, η Λίγκα του Βορρά, το μόνο κόμμα, που στήριξε σθεναρά τον κεντρικό τραπεζίτη, διαρκούντος του σκανδάλου, εμμένει στο να τεθούν όριο ηλικίας τα 70 χρόνια.

Εάν γίνει αποδεκτή η υπόδειξη, τότε ο κ. Φάτζιο θα αναγκαστεί να παραιτηθεί τον Οκτώβριο του 2006, όταν θα κλείσει τα εβδομήντα· ειδάλλως, θα μπορεί να διοικεί την Τράπεζα της Ιταλίας διά βίου. Ενα άλλο εξεταζόμενο μέτρο από την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι είναι η λήψη αποφάσεων σε συλλογικό επίπεδο, ώστε να περισταλούν οι εξουσίες του διοικητή, καθώς και η μεταβολή της ιδιοκτησιακής δομής της Κεντρικής Τράπεζας. Σημειωτέον, ότι αυτή ανήκει κατά 66% στις τέσσερις ισχυρότερες τράπεζες της χώρας και ανακύπτει σύγκρουση συμφερόντων· η Κεντρική Τράπεζα φέρεται, λοιπόν, να ρυθμίζει τα του χρηματοπιστωτικού κλάδου και συνεπώς και των ιδιοκτητών της.

Οι επικριτές του Αντόνιο Φάτζιο τον κατηγορούν ότι τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της προσφοράς της ιταλικής Banca Popolare Italiana στη διαμάχη της με την ολλανδική ABN AMRO για τον έλεγχο της Banca Antonveneta. O κ. Φάτζιο αγνόησε τους ίδιους τους αναλυτές της Κεντρικής Τράπεζας, που είχαν αποφανθεί για την προσφορά της Pop Italiana, ενώ οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του αποκαλύπτουν ότι τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του Μαρία Κριστίνα συμβούλευαν τον διευθύνοντα σύμβουλο της προαναφερθείσης τραπέζης πώς να προωθήσει την προσφορά του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή