Οι Γάλλοι σχεδιάζουν να χαράξουν μια βιομηχανική «γραμμή Μαζινό»

Οι Γάλλοι σχεδιάζουν να χαράξουν μια βιομηχανική «γραμμή Μαζινό»

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ποια περίπωση αντιμετωπίζεται μια διασυνοριακή εξαγορά στην Ευρώπη θετικά; Για τη γαλλική κυβέρνηση, η απάντηση φαίνεται να είναι ξεκάθαρη. Επικροτείται όταν ο αγοραστής εδρεύει στη Γαλλία και αντιμετωπίζεται με καχυποψία όταν ο στόχος εξαγοράς είναι εταιρεία γαλλικών συμφερόντων. H γαλλική κυβέρνηση, θορυβούμενη ότι ο όμιλος τροφίμων Danone μπορεί να εξαγοραστεί από την αμερικανική PepsiCo, ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας λίστας βιομηχανιών που έχουν στρατηγική σημασία για τη χώρα και οι οποίες θα θωρακιστούν από μια απόπειρα εξαγοράς εταιρείας ξένων συμφερόντων. «Δεν σκοπεύουμε να υιοθετήσουμε αρνητική στάση σε κάθε εξαγορά γαλλικής εταιρείας», δήλωσε ο Φρανσουά Λος, υπουργός Βιομηχανίας της κυβέρνησης Βιλπέν. Εάν, όμως, το γιαούρτι αντιπροσωπεύει μια στρατηγικής σημασίας βιομηχανία για τη Γαλλία, τότε η υποσχόμενη από τον κ. Λος λίστα μπορεί να είναι πολύ μεγάλη.

Ενώ οι πολιτικοί της Γαλλίας σχεδιάζουν τη χάραξη μιας βιομηχανικής «γραμμής Μαζινό», οι Γάλλοι επιχειρηματίες εξαγοράζουν εταιρείες του εξωτερικού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας χρηματοοικονομικής πληροφόρησης Dealogic, οι γαλλικές εταιρείες δαπάνησαν, μόνον μέσα στο πρώτο επτάμηνο του 2005, περίπου 60 δισ. δολάρια σε εξαγορές άλλων ευρωπαϊκών εταιρειών. H ποτοποιία Pernod Ricard εξαγόρασε την ανταγωνίστρια Allied Domecq, βρετανικών συμφερόντων. H εταιρεία παροχής υπηρεσιών κοινής ωφελείας Suez εξαγόρασε τη Electrabel, βελγικών συμφερόντων. H France Telecom απέκτησε τον έλεγχο της ισπανικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Amena. Μόλις αυτήν την εβδομάδα, η κατασκευάστρια οικοδομικού υλικού Saint-Gobain κατέθεσε πρόταση επιθετικής εξαγοράς με στόχο τη βρετανική BPB, η οποία, όμως, απορρίφθηκε.

«Διανύουμε τα πρώτα στάδια ενός νέου κύκλου συγχωνεύσεων» επισημαίνει ο Τζέφρεϊ Ρόζεν της επενδυτικής τράπεζας Lazard. Οι σύναψη συμφωνιών σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές έχει αυξηθεί κατά 50%. Υπάρχουν μεγάλες προοπτικές για τη δημιουργία αξιών από την αποπεράτωση εξαγορών εντός των ορίων της E.E., καθώς οι εθνικές οικονομίες εντάσσονται σε μια ενιαία αγορά. Ωστόσο, υπάρχουν και μεγάλα εμπόδια. Οπως φαίνεται και από την περίπτωση της Γαλλίας, πολλοί πολιτικοί παραμένουν προσκολημμένοι στην ιδέα των «εθνικών πρωταθλητών» και δημιουργούν εμπόδια στις διασυνοριακές συγχωνεύσεις.

Παρά ταύτα, υπάρχουν δυνάμεις που κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση. H αύξηση των επιχειρηματικών κερδών είναι η κινητήριος δύναμη που κρύβεται πίσω από τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις. Μετά την εξιλέωση των συμφωνιών που συνήφθησαν στο τελευταίο κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων χάρη στην εφαρμογή μέτρων για την περικοπή κόστους και την πώληση δευτερεύοντων δραστηριοτήτων, οι ισολογισμοί πολλών εταιρειών έχουν εξυγιανθεί. H πίστωση είναι φθηνή και οι μέτοχοι ατενίζουν για μια ακόμη φορά με θετική ματιά τις εξαγορές. Οι μετοχές της France Telecom εκτινάχθηκαν στα ύψη όταν ανακοινώθηκε η εξαγορά της Amena, όπως συνέβη και στις περιπτώσεις της Pernod Ricard και της Suez.

H έντονη παρουσία των εταιρειών ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων θα πρέπει να αντιμετωπίζεται θετικά από την επιχειρηματική Ευρώπη. Οι εταιρείες αυτές ειδικεύονται στην εξαγορά και την «τακτοποίηση» εταιρειών που δεν είναι ευρέως επιθυμητές, παρέχοντας την απαραίτητη ρευστότητα στις αγορές, δήλωσε ο Γκόρντον Ντάιαλ της επενδυτικής τράπεζας Goldman Sacks. Επίσης έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την απόδοση μιας εταιρείας, αποσπώντας παραμελημένες μονάδες ομίλων και διοικώντας τις ως ανεξάρτητες εταιρικές οντότητες.

Κατά τα φαινόμενα, το 2005 υπόσχεται πολλά σ’ ό,τι αφορά την πραγματοποίηση εξαγορών και συγχωνεύσεων ανάλογων εκείνων που έλαβαν χώρα κατά τα τέλη της δεκαετίας του ’90, όταν είχε δημιουργηθεί η φούσκα του Διαδικτύου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή