Υψηλού ρίσκου οι επενδύσεις ξένων σε κινεζικές τράπεζες

Υψηλού ρίσκου οι επενδύσεις ξένων σε κινεζικές τράπεζες

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 30 Αυγούστου, έγινε γνωστό ότι η μεγαλύτερη τράπεζα της Κίνας, η Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), διασφάλισε επενδύσεις ύψους τριών δισ. δολαρίων από δύο αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα Goldman Sachs και American Express, καθώς και από τη μεγάλη γερμανική ασφαλιστική την Allianz. Οι τρεις θα αναλάβουν από κοινού το 10% της κρατικά ελεγχόμενης κινεζικής τράπεζας.

Ισχυροί εταίροι

Οι τρεις μεγαλύτερες από τις τέσσερις σημαντικότερες κρατικές τράπεζες της Κίνας έχουν βρει ξένους επενδυτές. Τον Ιούνιο, η Bank of America (BofA) πραγματοποίησε επένδυση ύψους 3,1 δισ. δολαρίων στην China Construction Bank (CCB), όπου τον Ιούλιο τοποθέτησε ένα δισ. δολάρια ο κρατικός επενδυτικός οργανισμός της Σιγκαπούρης, η Tesamek. Τον περασμένο μήνα, η Royal Bank of Scotland (RBS), η Merrill Lynch και ο μεγιστάνας του Χονγκ Κονγκ Λι Κάι Σινγκ εξαγόρασαν το 10% του δεύτερου σε μέγεθος χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της Κίνας, της Bank of China (BOC), που στις 31 Αυγούστου ανακοίνωσε ότι θα εκχωρήσει επιπλέον 10% στην Temasek έναντι 3,1 δισ. δολαρίων. H Temasek δεσμεύθηκε επίσης να δαπανήσει ακόμη 500 εκατομμύρια δολ. σε μετοχές της BOC. Οι τρεις τράπεζες έχουν δρομολογήσει την εγγραφή τους σε ξένα χρηματιστήρια: η CCB πιθανότατα μέσα στο τρέχον έτος, η BOC την άνοιξη του 2006 και η ICBC το 2007.

Για τις τράπεζες και τις ρυθμιστικές τους αρχές, η διασφάλιση τόσο ελκυστικών διεθνών εταίρων αποτελεί θρίαμβο. Μόλις πριν από δύο χρόνια, η τραπεζική βιομηχανία της Κίνας υπέφερε από κολοσσιαίες επισφαλείς πιστώσεις, δεν αντιλαμβανόταν παρά ελάχιστα περί του πιστωτικού κινδύνου και διέθετε μια απαρχαιωμένη γραφειοκρατική παράδοση. Προκειμένου να ετοιμασθούν για τη δημόσια εγγραφή τους, οι τράπεζες απηλλάγησαν από τα παλαιά μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τα περιόρισαν σε μονοψήφιο αριθμό. Το κεφάλαιό τους έχει ενισχυθεί από κρατικά κονδύλια ύψους 60 δισ. δολαρίων, το 1/4 από τα οποία δόθηκε στην ICBC τον Απρίλιο. Εχουν, άλλωστε, προχωρήσει σε αναδιαρθρώσεις, μειώσεις προσωπικού και εκσυχρονισμό της διοίκησης.

Μεγάλες προσδοκίες

Οι επενδυτικές τράπεζες ευελπιστούν να επωφεληθούν από την προμήθεια της αναδοχής δημόσιας εγγραφής, μολονότι λίγες δεκάδες εκατομμυρίων δολαρίων δεν μπορούν να αναπληρώσουν, το κόστος της υποδομής που προϋποθέτει αυτή η αναδοχή. Οι εμπορικές τράπεζες όπως η RBS και η Bank of America θέλουν να πάρουν τη μεγάλη πελατεία των κινεζικών τραπεζών. Εχουν συνάψει συμφωνίες για τη δημιουργία κοινοπραξιών που θα προσφέρουν πιστωτικές κάρτες, στεγαστικά δάνεια, πολιτικές ασφάλισης και επενδυτικά προϊόντα στη μεσαία τάξη της Κίνας. Υπάρχει σαφώς η διάθεση για όλα αυτά αλλά ακόμα είναι δύσκολο να αποβούν κερδοφόρα επί χρόνια. Υπάρχει, άλλωστε, ένας εντεινόμενος κίνδυνος μη εξυπηρέτησης των καταναλωτικών δανείων, όπως έχει φανεί από το πείραμα της Κίνας με τις πιστώσεις για την αγορά αυτοκινήτων.

Δεν αποκλείεται δε αυτό που θέλουν οι κινεζικές τράπεζες να μην είναι άλλο από το να διδαχθούν τα τεχνάσματα του εμπορίου από τους Δυτικούς τους εταίρους προτού απαλλαγούν από αυτούς. Οι περιπτώσεις αρμονικής σινο-δυτικής συνεργασίας στο πλαίσιο κοινοπραξιών είναι ελάχιστες στην Κίνα.

Δεδομένου ότι τα μερίδια των ξένων επενδυτών δεν υπερβαίνουν το 5% με 10%, κανένας από αυτούς δεν θα μπορεί να ασκεί έλεγχο σε τομείς που έχουν σημασία. Ακόμη και η HSBC, που το 2004 κατέβαλε 1,7 δισ. δολάρια για το 19,9% της Bank of Communications, της πέμπτης σε μέγεθος κινεζικής τράπεζας, δεν έχει παρά μόνον δύο θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο και μόλις μια δωδεκάδα στελεχών.

Ούτε και μπορούν να ξέρουν οι ξένοι επενδυτές πόσο καθαρά είναι τα βιβλία των εταίρων τους στην Κίνα.

Είναι πολυάριθμα τα τραπεζικά σκάνδαλα στην Κίνα όπως προκύπτει και από την απομάκρυνση του προέδρου της CCB. Τουλάχιστον η RBS έχει καλυφθεί, καθώς πρόκειται να πάρει πίσω μέρος των μετρητών της αν ανακαλύψει σοβαρά προβλήματα η BoC. Φαίνεται πως οι επενδυτές τουλάχιστον στην ICBC έχουν συμφωνήσει κάτι παρόμοιο.

Ζώνη κινδύνου

Για τους ξένους επενδυτές, πολλά θα εξαρτηθούν από τις δημόσιες εγγραφές. Αν πάνε καλά, οι ξένοι θα έχουν κάποιες καλές αποδόσεις και θα μπορούν να κάνουν υπομονή μέχρις ότου αποδώσουν καρπούς τα μακροπρόθεσμα σχέδιά τους. Αν όχι, ίσως η περιπλάνησή τους στην Κίνα αποδειχθεί λιγότερο εύστοχη. Μάλλον δεν είναι ιδιαίτερα παρήγορο ότι θα εξαρτηθούν τόσα πολλά από τα παιχνίδια του χρηματιστηρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή