Συμφώνησαν για τα κλωστοϋφαντουργικά

Συμφώνησαν για τα κλωστοϋφαντουργικά

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εάν εγκριθεί από τις κυβερνήσεις των 25 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης,, όπως αναμένεται, η σινοευρωπαϊκή συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες, η ευρωπαϊκή αγορά θα κατακλυσθεί σύντομα από τα 88 εκατομμύρια πουλόβερ, παντελόνια, μπλουζάκια και εσώρουχα κινεζικής προελεύσεως, των οποίων ο εκτελωνισμός καθυστερεί επί εβδομάδες. Οπως ανακοίνωσε χθες στις Βρυξέλλες ο Σάιμον Φρέιζερ, στενός συνεργάτης του αρμόδιου για θέματα Εμπορίου κοινοτικού επιτρόπου, Πίτερ Μάντελσον, το Πεκίνο και οι Βρυξέλλες κατέληξαν σε συμφωνία για την αποδέσμευση και εισαγωγή στην ευρωπαϊκή αγορά των αξίας 400 εκατομμυρίων ευρώ προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας, για τα οποία είχε δημιουργηθεί θέμα μετά την πρόσφατη συμφωνία των δύο πλευρών σχετικώς με τις εισαγωγές προϊόντων αυτής της κατηγορίας από την Κίνα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στο Πεκίνο ο Μπλερ

Η νέα συμφωνία, για την οποία ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, που επισκέπτεται το Πεκίνο, εξέφρασε την άποψη ότι θα εγκριθεί από τις 25 χώρες-μέλη της Ενωσης, της οποίας η χώρα του έχει αυτήν την περίοδο την προεδρία, είναι μάλλον απλή: το 50% των προϊόντων που παρέμεναν στις πύλες της ευρωπαϊκής αγοράς θα εισαχθεί χωρίς περιορισμούς, ενώ το υπόλοιπο 50% θα αφαιρεθεί από τις ποσοστώσεις των κινεζικών εισαγωγών, οι οποίες έχουν συμφωνηθεί για το 2006.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει τον Ιούνιο στη συγκράτηση των ρυθμών αύξησης των εισαγωγών δέκα κατηγοριών προϊόντων της κλωστοϋφαντουργίας από την Κίνα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά την κατάργηση από τις αρχές του 2005 του συστήματος περιορισμού των εν λόγω εισαγωγών, το οποίο είχε ισχύσει επί τέσσερις δεκαετίες. Ωστόσο, τα προϊόντα, των οποίων η αποδέσμευση συμφωνήθηκε τώρα, ήταν εκείνα τα οποία εκείνη την περίοδο μεταφέρονταν από την Κίνα στα ευρωπαϊκά λιμάνια, με αποτέλεσμα να «παγιδευθούν» στις εισόδους της ευρωπαϊκής αγοράς. Με την αποδέσμευση και την προώθησή τους στην αγορά, αναμένεται να αποφευχθεί το ενδεχόμενο δημιουργίας ελλείψεων στην ευρωπαϊκή αγορά, πόσω μάλλον εν όψει της χειμερινής σεζόν. Μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες που εισάγουν έτοιμα ενδύματα από την Κίνα, όπως είναι η γαλλική Carrefour και η σουηδική Hennes & Mauritz, θα «ανασάνουν», καθώς θα εξοικονομήσουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από το συγκριτικό κόστος ανάλογων παραγγελιών -που ίσως θα έπρεπε να δώσουν εσπευσμένα- προς ευρωπαϊκές εταιρείες καθώς και από το υψηλό κόστος της μεταφοράς και της αποθήκευσης των προϊόντων αυτών. Την ίδια ώρα όμως, με τη νέα συμφωνία, η οποία δεν αποδεσμεύει πλήρως όλα τα προϊόντα που είχαν αποσταλεί πριν από τη 12η Ιουλίου, προσφέρεται και μια «ανάσα ζωής» σε ευρωπαϊκές εταιρείες έτοιμου ενδύματος, όπως είναι η ιταλική Marzotto και η ισπανική Tavex Algodonera, ο οποίες επιθυμούν τον κατά το δυνατόν περιορισμό των φθηνών κινεζικών εισαγωγών. Υπενθυμίζεται ότι οι κινεζικές εξαγωγές προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας αυξήθηκαν το πρώτο εξάμηνο φέτος κατά 57%, στα 8,65 δισ. δολάρια.

Συνάντηση κορυφής

Στο Πεκίνο, όπου θα έχει σήμερα συνάντηση κορυφής, ο κ. Μπλερ τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να αποδεχθεί την πρόκληση και να αντιμετωπίσει τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται, με τη δημιουργία νέων οικονομικών δυνάμεων, όπως είναι η Κίνα και η Ινδία. «Υπάρχει ένας δρόμος που οδηγεί στη διαχείριση των αλλαγών. Δεν υπάρχει δρόμος ανοικτός για την άρνησή τους…», δήλωσε ο κ. Μπλερ. Συνοδευόμενος από Ευρωπαίους επιχειρηματίες κατά την τετραήμερη επίσκεψή του στην Κίνα και στην Ινδία, στο πλαίσιο της 8ης σινοευρωπαϊκής συνάντησης κορυφής, ο κ. Μπλερ τόνισε ότι οι αλλαγές που απαιτούνται για να ανταγωνισθεί η Ευρώπη την Κίνα πρέπει να αντιμετωπισθούν ως ευκαιρία και όχι ως απειλή. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του πάντως, αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες αγοράς ευρωπαϊκών προϊόντων, αξίας δύο δισ. στερλινών, συμπεριλαμβανομένου αριθμού αεροσκαφών της Airbus.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή