Αβέβαιο το μέλλον του Αντόνιο Φάτζιο, έντονες πιέσεις για να παραιτηθεί

Αβέβαιο το μέλλον του Αντόνιο Φάτζιο, έντονες πιέσεις για να παραιτηθεί

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩμη. Εξαιρετικά αβέβαιο διαγράφεται το μέλλον του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, Αντόνιο Φάτζιο, ο οποίος υφίσταται έντονες πιέσεις για να παραιτηθεί. Ωστόσο, ο ίδιος δεν φαίνεται διατεθειμένος να υποκύψει, ενώ και η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα αποφασίσει τελεσιδίκως εάν πρέπει να τον εξοστρακίσει λόγω των χειρισμών του σε σκάνδαλο εξαγοράς τραπεζών.

Ειδικότερα, μέλη του υπουργικού συμβουλίου, που προέρχονται από τα τρία εκ των τεσσάρων κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Οικονομικών Ντομένικο Σινίσκαλκο, δήλωσαν ότι πρέπει ο Αντόνιο Φάτζιο να παραιτηθεί, εφόσον φέρεται να λειτούργησε ανοικτά υπέρ των εγχώριων τραπεζών και εις βάρος των ολλανδικών στη διαμάχη τους για την εξαγορά της Banca Αntonveneta.

Εν τω μεταξύ, αν και αρχικά οι σύμμαχοι του Ιταλού κεντρικού τραπεζίτη στη Λίγκα του Βορρά τον είχαν σθεναρά στηρίξει, τώρα φαίνεται να αποστασιοποιούνται σταδιακά. O επικεφαλής της Λίγκας, Ουμπέρτο Μπόσι, δήλωσε ότι «ο Αντόνιο Φάτζιο έκανε κάποια καλά πράγματα, αλλά πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν η θέληση της κοινής γνώμης να παραιτηθεί».

Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, πάντως, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων ενέκρινε μεταρρύθμιση για επταετούς διάρκειας θητεία του διοικητή της κεντρικής τράπεζας, ενώ μέχρι σήμερα ο εκάστοτε αξιωματούχος ασκούσε διά βίου τα καθήκοντά του.

Πέραν αυτού, όμως, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν έχει κατακρίνει ανοικτά τις κινήσεις του κ. Φάτζιο, ο οποίος, σημειωτέον, είναι και ο μόνος με διά βίου θητεία μεταξύ των κεντρικών τραπεζιτών των «Επτά» πλουσιότερων χωρών του κόσμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή