Επίσκεψη Μπλερ στην Κίνα: Μιας σινο-ευρωπαϊκής συμφωνίας μύριες έπονται…

Επίσκεψη Μπλερ στην Κίνα: Μιας σινο-ευρωπαϊκής συμφωνίας μύριες έπονται…

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βρυξέλλες/Πεκίνο. Επιτυχημένη αποδεικνύεται η επίσκεψη στο Πεκίνο του Βρετανού πρωθυπουργού και προεδρεύοντος της E.E., Τόνι Μπλερ. Μία μόλις ημέρα μετά τη σύναψη συμφωνίας για το επίμαχο θέμα των κλωστοϋφαντουργικών μεταξύ του αρμοδίου Ευρωπαίου επιτρόπου Πίτερ Μάντελσον και των Κινέζων ομολόγων του κι ενώ οι διαφωνίες φαίνεται ότι απαλείφονται, ο κ. Μπλερ προώθησε και αυτός με τη σειρά του επιχειρηματικές συμφωνίες ευρέος φάσματος.

Οι συμφωνίες εκτείνονται από την προμήθεια αεροσκαφών Airbus στην Κίνα έως την εξαγορά μεριδίου σε κινεζική τράπεζα από Βρετανούς, ενώ δόθηκαν υποσχέσεις και για επόμενες συνεργασίες.

Ειδικότερα, οι παρούσες συμφωνίες προέβαλαν και το κομβικό σημείο της επίσκεψης Μπλερ στην Κίνα· το ότι το φθηνό εργατικό δυναμικό της χώρας αποτελεί σοβαρή ανταγωνιστική πρόκληση διεθνώς, αλλά, ταυτόχρονα, το ότι η ίδια η χώρα με 1,3 δισεκατομμύριο καταναλωτές προσφέρει πλουσιοπάροχη ανταμοιβή στους Ευρωπαίους επιχειρηματίες.

Μία από τις σημαντικές συμφωνίες αφορά την πώληση δέκα αεροσκαφών A330 της Airbus στην κινεζική China Southern Air αντί 1,5 δισ. δολαρίων, ενώ μία δεύτερη την εξαγορά του 19,9% στην κινεζική τράπεζα Bohai Bank από τη βρετανική Standard Chartered αντί 123 εκατομμυρίων δολαρίων. Αξίζει να αναφερθεί ότι η σινο-ευρωπαϊκή συμφωνία για τα κλωστοϋφαντουργικά επετεύχθη μετά το αδιέξοδο, που δημιουργήθηκε με τη συσσώρευση 88 εκατομμυρίων κινεζικών προϊόντων (μπλούζες, εσώρουχα, πιτζάμες κ.λπ.) στα ευρωπαϊκά τελωνεία ως αποτέλεσμα των ποσοστώσεων επί των εισαγωγών. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι η επίλυση του προβλήματος δεν ήταν εύκολη· οι χώρες που παράγουν κλωστοϋφαντουργικά (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα) ήταν αρνητικές, ενώ όσες έχουν ισχυρό λιανεμπόριο (Γερμανία, Σουηδία) είχαν αντίθετη θέση. Βάσει των συμπεφωνημένων μεταξύ Βρυξελλών και Πεκίνου, το ήμισυ των πλεοναζόντων αγαθών θα εξαιρεθούν από τις ποσοστώσεις επί των κινεζικών εξαγωγών με αποδέκτρια την E.E. για το 2006, ενώ τα υπόλοιπα θα συνυπολογιστούν στις ποσοστώσεις του 2005 και θα αποδεσμευθούν στην αγορά.

Βέβαια, η συμφωνία υπόκειται σε έγκριση από τα 25 κράτη-μέλη της E.E., αλλά έχουν ήδη εμφανιστεί οι πρώτες θετικές ενδείξεις. H Γαλλίδα υπουργός Εμπορίου Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η συμφωνία φανερώνει ότι Ευρωπαίοι και Κινέζοι γνωρίζουν με πραγματισμό να επιλύουν αδιέξοδα, που θα είχαν δημιουργήσει οικονομικές δυσκολίες στις γαλλικές επιχειρήσεις, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας της Ιταλίας, Αντόλφο Ούρσο, είπε ότι η Ρώμη δίνει το «πράσινο φως».

Πάντως, το Πεκίνο δεν περιορίζεται σε συμφωνίες μόνο με τις Βρυξέλλες· με αφορμή την επίσημη επίσκεψή του στον Καναδά, ο πρόεδρος της Κίνας Χου Ζιντάο θα διερευνήσει, μεταξύ άλλων, τις δυνατότητες διμερούς συνεργασίας στην ενέργεια και τις πρώτες ύλες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή