Ισπανική ώθηση στον ενεργειακό κλάδο

Ισπανική ώθηση στον ενεργειακό κλάδο

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σημαντική άνοδο έκλεισαν χθες οι γενικοί δείκτες τιμών των μετοχών των δυτικοευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, εκτοξευόμενοι στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 39 μηνών. Οι εξελίξεις στην ευρωπαϊκή αγορά των εταιρειών παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, με την ανακοίνωση της πρόθεσης της ισπανικής Gas Natural να υλοποιήσει επιχείρηση επιθετικής εξαγοράς της ανταγωνίστριας αλλά και μεγαλύτερής της σε μέγεθος, επίσης ισπανικής εταιρείας φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, Endesa, προκάλεσε ενθουσιασμό στο επενδυτικό κοινό, καθώς φαίνεται ότι ανοίγει ένα νέο κύκλο ανακατατάξεων στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Αν και η Endesa απέρριψε χθες, ως πολύ χαμηλή, την προσφορά της Gas Natural, όλα δείχνουν ότι η τελευταία δεν θα παραδώσει εύκολα τα όπλα. H προσφορά της, που θα δημιουργούσε την τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας στον κόσμο, είναι προς το παρόν αξίας 22,55 δισ. ευρώ. H τιμή μετοχής της Endesa ενισχύθηκε χθες κατά 11% ενώ της Gas Natural υποχώρησε κατά 1,6%. Ανοδο, 2,5%, σημείωσε χθες και η τιμή της μετοχής της εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Iberdrola, για την οποία εκτιμάται πως θα είναι επίσης κερδισμένη από αυτήν την υπόθεση, αφού η Gas Natural θα αναγκασθεί -για να εξαγοράσει την Endesa, χωρίς να τεθεί θέμα ολιγοπωλιακής θέσης της στην αγορά- να πουλήσει ορισμένες δραστηριότητές της, για τις οποίες πιθανότερος επενδυτής θεωρείται η επίσης ισπανική Iberdrola. O γενικός δείκτης τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου της Μαδρίτης ενισχύθηκε χθες κατά 1,2%, στις 10.373,2 μονάδες, στα υψηλότερα επίπεδα των σχεδόν πέντε τελευταίων ετών.

Το θέμα με τον συγκεκριμένο κλάδο φαίνεται όμως μόλις να ανοίγει, καθώς και η γερμανική E.ON ανακοίνωσε χθες ότι μελετάει το ενδεχόμενο υποβολής προσφοράς για την εξαγορά της βρετανικής Scottish Power, της οποίας η αξία υπολογίζεται στα 10,2 δισ. στερλίνες. H χρηματιστηριακή αξία της Scottish Power ενισχύθηκε χθες κατά 2,2%.

Μεγάλη κερδισμένη της χθεσινής ημέρας ήταν πάντως και η Deutsche Bank, της οποίας η τιμή μετοχής ενισχύθηκε κατά σχεδόν 5%, όταν η Merrill Lynch την αναβάθμισε στην κατηγορία «αγορά» και έθεσε την τιμή-στόχο της στα 94 ευρώ από τα 76! Ανοδο 1,7% σημείωσε και η τιμή της μετοχής της βρετανικής Lloyds TSB, για την οποία εκτιμάται ότι αποτελεί στόχο εξαγοράς, πιθανότατα από την ισπανική BBVA. Ανοδο 2,3% σημείωσε χθες και η τιμή μετοχής του γαλλικού ασφαλιστικού κολοσσού AXA, ο οποίος ανακοίνωσε καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα εξαμήνου και παρέμεινε στις εκτιμήσεις του για την εξέλιξη της κερδοφορίας του φέτος παρά τον τυφώνα «Κατρίνα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή