Υποτονική παρέμεινε τον Ιούλιο η κατανάλωση στην Ευρωζώνη

Υποτονική παρέμεινε τον Ιούλιο η κατανάλωση στην Ευρωζώνη

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποτονική παρέμεινε τον Ιούλιο η κατανάλωση στην Ευρωζώνη, ενισχύοντας τις υποψίες ότι η αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη για το δεύτερο εξάμηνο του 2005 θα είναι μετριοπαθής παρά την αισιοδοξία που επικρατεί στον τομέα του επιχειρείν. Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της E.E., οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη παρουσίασαν τον Ιούλιο μια κατά 0,5% πτώση συγκριτικά με τον Ιούνιο, έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών που περιορίζονταν στο 0,3%. Από τον Ιούλιο του 2004, οι λιανικές πωλήσεις παρέμειναν αμετάβλητες, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν σε μια άνοδο κατά 0,9%. Καθοριστικό ρόλο στην εγκράτεια των καταναλωτών παίζει η μεγάλη άνοδος των τιμών του πετρελαίου, οι οποίες από τις αρχές του έτους καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Από την άλλη πλευρά, οι επιχειρήσεις της Ευρωζώνης φαίνεται να ατενίζουν το μέλλον με ιδιαίτερη αισιοδοξία. Αναλυτικότερα, στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ήτοι τη γερμανική, ενώ οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν τον Ιούλιο πτώση της τάξεως του 0,6%, οι παραγγελίες του μεταποιητικού κλάδου αυξήθηκαν την ίδια περίοδο για τρίτο συνεχόμενο μήνα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων του υπουργείου Οικονομίας, οι παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 3,7%, αντανακλώντας τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων επτά μηνών. H αύξηση αυτή, όμως, οφείλεται στην κατά 3,7% αύξηση των παραγγελιών από το εξωτερικό, η οποία αντιστάθμισε την κατά 0,1% πτώση της εγχώριας ζήτησης. «Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακόμα εάν η αύξηση της ζήτησης για τις γερμανικές εξαγωγές θα οδηγήσουν σε μια αύξηση των θέσεων απασχόλησης και, επομένως, στην ενίσχυση της κατανάλωσης», δήλωσε ο Γκουίν Χατς, οικονομολόγος της HSBC.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή