Υποχώρηση πετρελαίου – H Σ. Αραβία μείωσε σημαντικά τις τιμές του αργού για εξαγωγές προς ΗΠΑ – Ευρώπη

Υποχώρηση πετρελαίου – H Σ. Αραβία μείωσε σημαντικά τις τιμές του αργού για εξαγωγές προς ΗΠΑ – Ευρώπη

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτωτικά κινήθηκαν και χθες οι τιμές του πετρελαίου, εν αναμονή της άφιξης ποσοτήτων αργού και βενζίνης από διεθνή αποθέματα εκτάκτου ανάγκης στις αγορές και εν μέσω των πρώτων ενδείξεων «ζωής» σε κάποια αμερικανικά διυλιστήρια που επλήγησαν από τον τυφώνα «Κατρίνα». Ηδη, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) να δεσμευθεί στην παροχή 2 εκατ. βαρελιών ημερησίως, για 30 ημέρες, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν χθες τη δημοπράτηση αργού από τα στρατηγικά τους αποθέματα, με στόχο τον εφοδιασμό των διυλιστηρίων και την αντιμετώπιση των ελλείψεων. Ετσι, κατά τις απογευματινές ώρες, η τιμή του Brent στην αγορά του Λονδίνου υποχωρούσε οριακά στα 64,76 δολάρια το βαρέλι, ενώ εκείνη του αργού της Νέας Υόρκης -που προχθές ήταν κλειστή λόγω αργίας- σημείωνε σημαντική πτώση της τάξης του 1,47 δολαρίου, στα 66,10 δολάρια το βαρέλι.

Στην υποχώρηση αυτή πολύ πιθανό να συνέβαλε η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει δραστικά την τιμή του αργού που εξάγει στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη από τον Οκτώβριο, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της προσφοράς και σταθεροποίησης των τιμών του μαύρου χρυσού μετά τον τυφώνα. Οπως ανακοινώθηκε, η κρατική πετρελαϊκή Aramco μείωσε περισσότερο την τιμή των τύπων αργού που διυλίζονται δυσκολότερα: η τιμή του Arab Heavy μειώθηκε κατά 2,75 δολάρια για την Ευρώπη και κατά 2,25 για τις ΗΠΑ. Βέβαια, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι τιμές παραμένουν υπερβολικά υψηλές και αναμενόταν μεγαλύτερη μείωση, όχι μόνο προκειμένου να ανταποκρίνονται στις παρούσες συνθήκες στην αγορά, αλλά και για να αποζημιωθούν οι πελάτες για τις τιμές του Σεπτεμβρίου. Εκπρόσωπος του ΟΠΕΚ εξέφρασε την άποψη ότι και άλλα μέλη του καρτέλ θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ριάντ.

Η Ευρώπη «μετράει τις πληγές της»

Προς το παρόν, πάντως, και ενώ στις ΗΠΑ η υποχώρηση των τιμών δεν καθησύχασε τους φόβους για τις επιπτώσεις του τυφώνα στην καταναλωτική εμπιστοσύνη και την ανάπτυξη, η Ευρώπη αρχίζει να «μετράει τις πληγές της» από την πολύμηνη εκτίναξή τους. O Λεττονός επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Ενέργεια, Αντρις Πίμπαλγκς, παραδέχθηκε χθες ότι η ευρωπαϊκή ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί λόγω των υψηλών ενεργειακών τιμών, τόνισε όμως ότι η αρνητική αυτή επίπτωση εν μέρει αντισταθμίσθηκε από τις εξαγωγές σε χώρες που δεν παράγουν πετρέλαιο. O κ. Πίμπαλγκς αποκάλυψε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πραγματοποιήσει συνομιλίες με μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες της Γηραιάς Ηπείρου, με θέμα την αύξηση της παραγωγικής τους δυνατότητας στη διύλιση. Παρουσίασε, δε, σχέδιο πέντε σημείων που, όπως υποστήριξε, θα βοηθήσει την E.E. να αντισταθμίσει τις υψηλές τιμές του πετρελαίου. Στους στόχους του σχεδίου περιλαμβάνονται: H μείωση της ενεργειακής ζήτησης με την εξοικονόμηση ενέργειας στην E.E. και διεθνώς, κάτι που μπορεί να προωθηθεί αφενός με μια διεθνή διάσκεψη για το θέμα αυτό, αφετέρου με την εφαρμογή κανόνων για τη μόνωση των κτιρίων. H αύξηση της χρήσης άλλων μορφών ενέργειας: ο κ. Πίμπαλγκς θα καταθέσει «σχέδιο δράσης για τη βιομάζα» στα τέλη του 2005 και θα ασκήσει πιέσεις για την αύξηση των ερευνών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Θα παρουσιάσει, δε, έκθεση για τη χρηματοδότηση τέτοιων προγραμμάτων από τα κράτη-μέλη φέτος. H αύξηση της διαφάνειας και της προβλεψιμότητας των πετρελαϊκών αγορών: η Επιτροπή θα δημοσιεύει δις μηνιαίως στατιστικές για τα ευρωπαϊκά αποθέματα ασφαλείας, θα συνομιλήσει με τον ΟΠΕΚ, τη Ρωσία και τη Νορβηγία για την αύξηση της διαφάνειας και θα πραγματοποιήσει σχετικό φόρουμ στο Βερολίνο, στις 20 Οκτωβρίου.

Η αύξηση της προσφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου: η Επιτροπή θα συνεργαστεί με παραγωγούς χώρες για τη βελτίωση των επενδύσεων. Και τέλος, η αποτελεσματική αντίδραση, μέσω τακτικών συνεδριάσεων, σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης σε ό,τι αφορά τα αποθέματα πετρελαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή