Γερμανία: το ινστιτούτο IfW υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη το 2006

Γερμανία: το ινστιτούτο IfW υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη το 2006

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλότερος του αναμενομένου θα είναι ο ρυθμός ανάπτυξης της Γερμανίας μέσα στο επόμενο έτος, λόγω της εκτίναξης των τιμών του πετρελαίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ινστιτούτου IfW, «η τελευταία άνοδος των τιμών του πετρελαίου επιδεινώνει την προοπτική ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας». Ως εκ τούτου, το ινστιτούτο αναθεωρεί προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για τη γερμανική ανάπτυξη του 2006, από το 1,3% που είχε προβλεφθεί τον Ιούνιο στο 1,1%. Για το 2005, οι εκτιμήσεις παραμένουν σταθερές στο 0,7% μετά το 1,6% που σημειώθηκε το 2004. Στις νέες εκτιμήσεις για το 2005 λαμβάνεται υπόψη ότι η τιμή του πετρελαίου θα κυμαίνεται στα 65 δολάρια το βαρέλι, από τις αρχές μέχρι τα τέλη του 2006.

Οι οικονομικοί αναλυτές του ινστιτούτου εκτιμούν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συγκρατήσει το 2005 αμετάβλητα τα επιτόκια, αλλά αφήνει «ένα παραθυράκι ανοικτό» για τα τέλη του 2006, καθώς εκτιμά ότι τότε ίσως αποφασιστεί μια αύξηση του κόστους δανεισμού. Στο επίμαχο για τους Ευρωπαίους εξαγωγείς θέμα της ισοτιμίας ευρώ – δολαρίου, το ινστιτούτο προβλέπει ότι θα κυμαίνεται στα 1,25 δολάρια το 2006. O ορίζοντας για την κατανάλωση θα εξακολουθεί να είναι σκοτεινός και πιστεύουν ότι φέτος οι δαπάνες των νοικοκυριών θα μειωθούν κατά 0,3% και κατά 0,8% μέσα στο 2006. Αντίθετα, οι εξαγωγές της χώρας θα είναι για μια ακόμη φορά η κινητήριος μηχανή της οικονομίας, με αύξηση πάνω από 6% το 2005 και 7,2% το 2006. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου προβλέπεται ότι το 2005 και το 2006 θα ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ, που είναι το ανώτατο όριο που έχει από την E.E. Ηδη, η Γερμανία αδυνατεί να συμμορφωθεί με τον κανόνα αυτόν την τελευταία τριετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή