E.E.: οι κυβερνήσεις ενέκριναν τη νέα συμφωνία με την Κίνα

E.E.: οι κυβερνήσεις ενέκριναν τη νέα συμφωνία με την Κίνα

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έγκριση των κρατών-μελών της E.E. έλαβε το σχέδιο για την επίλυση του προβλήματος των κινεζικών ειδών ένδυσης, που είχαν παραμείνει στα τελωνεία της Γηραιάς Ηπείρου επί ολόκληρες εβδομάδες καθώς ξεπερνούσαν τις ποσοστώσεις που είχαν συμφωνηθεί τον Ιούνιο μεταξύ των Βρυξελλών και του Πεκίνου. «Τα κράτη-μέλη της E.E. έδωσαν το «πράσινο φως» για την εφαρμογή των νέων κανόνων», δήλωσε, χθες, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανσουάζ λε Μπαλ.

Υπό τους όρους της νέας συμφωνίας, η E.E. και το Πεκίνο θα επωμισθούν ισομερώς το «κόστος» της εισόδου των κινεζικών ειδών ρουχισμού στις αγορές των 25 κρατών-μελών της E.E., καθώς το 50% των εμπορευμάτων θα εισαχθεί ελεύθερα, βάσει του προηγούμενου καθεστώτος και το υπόλοιπο 50% θα αφαιρεθεί από τις ποσοστώσεις του 2006. Με άλλα λόγια, η Κίνα δέχτηκε την επιβολή χαμηλότερων ποσοστώσεων για το 2006. O όρος αυτός ήταν βασική προϋπόθεση στην επίτευξη της συμφωνίας για τα κράτη-μέλη της E.E. που διαθέτουν τους δικούς τους κλωστοϋφαντουργικούς κλάδους, όπως είναι η Γαλλία, η Ιταλία και η Ιταλία. Από την άλλη πλευρά, η Γερμανία και οι σκανδιναβικές χώρες που διαθέτουν ισχυρούς κλάδους λιανικού εμπορίου, ασκούσαν πιέσεις προκειμένου να επιτραπεί η είσοδος των κινεζικών ειδών ρουχισμού, υποστηρίζοντας την κατάργηση των ποσοστώσεων. Κριτική για τη νέα συμφωνία ασκήθηκε από τον Δανό πρωθυπουργό Αντερς φοχ Ρασμούσεν, ο οποίος τόνισε ότι «είναι μια περίπτωση προστατευτισμού που εξελίσσεται σε χώρες όπου οι εταιρείες είχαν μια ολόκληρη δεκαετία στη διάθεσή τους για να ενισχύσουν τη θέση τους και να προετοιμασθούν καταλλήλως στην αντιμετώπιση του κινεζικού ανταγωνισμού. Αυτή η πολιτική είναι επιζήμια για την Ευρώπη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή