Επιχειρηματικές επιτυχίες Μπλερ στην Ινδία

Επιχειρηματικές επιτυχίες Μπλερ στην Ινδία

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επιχειρηματικές επιτυχίες στέφθηκε η χθεσινή, πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Τόνι Μπλερ στην Ινδία, όπου ο Βρετανός πρωθυπουργός θα παραμείνει και σήμερα, στο πλαίσιο του ταξιδιού-αστραπής με στόχο να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τις προκλήσεις που θέτουν οι δύο αναδυόμενες ασιατικές «υπερδυνάμεις», οι οποίες αλλάζουν τους κανόνες του ανταγωνισμού όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.

Μετά την Κίνα, πρόθυμη να συσφίξει τις οικονομικές σχέσεις της με την E.E. εμφανίζεται και η Ινδία, τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας, η οποία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμούς της τάξης του 7%, το οικονομικό έτος που λήγει τον Μάρτιο. Για του λόγου το ασφαλές, ο Ινδός πρωθυπουργός, Μανμοχάν Σινγκ, ανακοίνωσε χθες ότι η κυβέρνησή του ενέκρινε την αγορά 43 αεροσκαφών της ευρωπαϊκής αεροναυπηγικής Airbus για λογαριασμό της κρατικής Indian Airlines. H αγορά θα είναι ύψους περίπου 2,2 δισ. δολαρίων και θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της απόσυρσης παλαιών αεροσκαφών του ινδικού αερομεταφορέα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του. Πρόκειται δε -σύμφωνα με το ινδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Press Trust- για 19 A-319, τέσσερα A-320 και 20 A-321, τα οποία θα παραδοθούν ώς το 2010.

Στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν μετά τη συνάντησή τους, οι δύο ηγέτες εξήγγειλαν μεταξύ άλλων τη δημιουργία εμπορικού συμβουλίου για την προώθηση της επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ Νέου Δελχί και Ευρώπης. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Βρετανού πρωθυπουργού, άλλωστε, οι κ. Μπλερ και Σινγκ αναμενόταν να υπογράψουν συνθήκη για τις εναέριες υπηρεσίες και δη την αύξηση των αεροπορικών πτήσεων μεταξύ των δυο χωρών. Ας σημειωθεί, τέλος, ότι η Ινδία έγινε χθες η τέταρτη χώρα εκτός E.E. που θα συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα δορυφορικής πλοήγησης «Γαλιλαίος», με συμφωνία που υπεγράφη στο πλαίσιο της επιχειρηματικής συνόδου του Νέου Δελχί.

Ομως, δεν έλειψαν τα «σύννεφα» στη χθεσινή συνάντηση του κ. Μπλερ με επιχειρηματίες και πολιτικούς της χώρας. Διά στόματος του υπουργού Εμπορίου της, Καμάλ Ναθ, η Ινδία εξέφρασε προβληματισμό για τους φραγμούς που προβάλλει η E.E. στην εμπορική συνεργασία με το Νέο Δελχί, επιβάλλοντας περίπλοκες προδιαγραφές και κανόνες και λαμβάνοντας συχνά αμυντικά μέτρα κατά των ινδικών εξαγωγών. O κ. Ναθ κάλεσε την E.E. να διευκολύνει την πρόσβαση των ινδικών προϊόντων στις αγορές της, καθώς η ώς τώρα στάση της κρίνεται άδικη και καθόλου ορθολογική.

Οπως επισήμανε ο υπουργός, «εμπορικοί και βιομηχανικοί κύκλοι της Ινδίας θεωρούν πως, παρότι η χώρα απελευθέρωσε την οικονομία της και οι αγορές άνοιξαν, προσφέροντας νέες διεξόδους στο παγκόσμιο εμπόριο και τη βιομηχανία, δεν έγινε αποδέκτης αντίστοιχων οφελών από τον ανεπτυγμένο κόσμο». H Ινδία έχει επανειλημμένως διαμαρτυρηθεί για το ότι οι γενναιόδωρες αγροτικές επιδοτήσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ καθιστούν μη ανταγωνιστικά τα γεωργικά προϊόντα της, που αντιμετωπίζουν το επιπλέον πρόβλημα των αυστηρών υγειονομικών προδιαγραφών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή