Πετρελαϊκή αναζωπύρωση πληθωρισμού φοβάται η EKT

Πετρελαϊκή αναζωπύρωση πληθωρισμού φοβάται η EKT

45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θορυβημένη εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) στο νέο μηνιαίο δελτίο της για την κατάσταση της οικονομίας στην Ευρωζώνη, για την πιθανότητα αναζωπύρωσης των πληθωριστικών πιέσεων, ως αποτέλεσμα των υψηλών τιμών του πετρελαίου και όχι μόνον. O κίνδυνος να δημιουργηθούν πληθωριστικές πιέσεις στις τιμές καταναλωτή αλλά και στους μισθούς, είναι υπαρκτός, τονίζεται στην έκθεση της EKT, αν και προς το παρόν αυτές δεν είναι ορατές. Οι συντάκτες της έκθεσης υποστηρίζουν, πάντως, ότι τα ιστορικώς χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων δανεισμού της EKT, με το βασικό να διατηρείται τα τελευταία σχεδόν τρία χρόνια στο 2%, παραμένουν ορθά.

Οι νέες εκτιμήσεις της EKT αναφέρονται σε αναπτυξιακούς ρυθμούς της τάξεως του 1,8% για την Ευρωζώνη το 2006, ενώ προ τριμήνου προβλέπετο ότι θα διαμορφώνονταν στο 2%. H EKT εκτιμά επίσης τώρα πως ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός θα ανέλθει φέτος στο 2,2%, υποχωρώντας στο 1,9% το 2006, από 2% και 1,5% αντιστοίχως, στα οποία αναφερόταν τον Ιούνιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή