Σε κρίση ο οικοδομικός κλάδος

Σε κρίση ο οικοδομικός κλάδος

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεικτή εικόνα παρουσίασαν κατά το κλείσιμο των δυτικοευρωπαϊκών αγορών χθες, οι γενικοί δείκτες τιμών των μετοχών τους, περιορίζοντας πάντως ή αναστρέφοντας τις αρχικές απώλειές τους όταν ανακοινώθηκε ότι τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ συρρικνώθηκαν μεν την περασμένη εβδομάδα, όχι όμως τόσο, όσο πιθανολογείτο. Εν μέσω λοιπόν της υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου, ο FTSE100 έκλεισε χθες με απώλειες 0,47%, στις 5340,7 μονάδες, ο Xertra Dax ενισχυμένος οριακά, κατά 0.09% στις 4992,75, ο CAC40 με υποχώρηση 0,45% στις 4465,94, ο SMI επίσης με οριακές απώλειες, της τάξεως του 0,05% στις 6681,67, ενώ ο MIB30 ενισχύθηκε κατά 0,23%% στις 34196.

Το κλίμα στις αγορές επηρεάσθηκε αρνητικά χθες από τις ανακοινώσεις χειρότερων από τα αναμενόμενα αποτελεσμάτων από δύο εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης. Πρόκειται για τη Lafarge, τη μεγαλύτερη τσιμεντοβιομηχανία στον κόσμο και για τη ζυθοποιία InBev NV. H πρώτη είδε τη χρηματιστηριακή αξία της να συρρικνώνεται χθες κατά 7,9%, ενώ η τιμή της μετοχής της ολλανδικής InBev υποχώρησε επίσης, κατά 2,2%. Αναλυτές ανέφεραν ότι τηρούν πλέον ουδέτερη στάση, σε ό,τι αφορά τις μετοχές εταιρειών του οικοδομικού κλάδου, καθώς παρατηρείται κρίση σε αναπτυγμένες αγορές, όπως είναι η γερμανική, η οποία δείχνει να υποχωρεί σε ολοένα και βαθύτερη ύφεση ύστερα από την οικοδομική ανάπτυξη που γνώρισε η χώρα στις αρχές της δεκαετίας του ’90. H υποχώρηση εξάλλου της τιμής της μετοχής της InBev είχε επιπτώσεις και στις μετοχές άλλων εταιρειών του κλάδου, με εκείνην της Heineken να υποχωρεί χθες κατά 0,9%.

Σημαντική πτώση, 3,8% υπέστη και η τιμή της μετοχής της μεγαλύτερης βρετανικής εταιρείας επίπλων, MFI Furniture Group, η οποία ανακοίνωσε την κατά 15% συρρίκνωση των πωλήσεών της το τελευταίο τρίμηνο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2004. H δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρεία παραγωγής «έξυπνων καρτών» η Axalto Holding SA, είδε επίσης χθες τη χρηματιστηριακή αξία της να μειώνεται κατά 6,6%, όταν εκτίμησε ότι οι θετικές εξελίξεις στην αγορά, χαρακτηριστικές του δεύτερου εξάμηνου κάθε χρόνο, δεν αναμένονται φέτος εξαιρετικές. H εταιρεία ανακοίνωσε πάντως την κατά 68% αύξηση της κερδοφορίας της του πρώτου εξαμήνου. Αντιθέτως, ευνοημένη από την ανάκαμψή της στην κερδοφορία το πρώτο εξάμηνο φέτος και μετά από μία τριετία, ήταν χθες η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία παροχής υπηρεσιών πληροφορικής, η Cap Gemini, της οποίας η τιμή της μετοχής ενισχύθηκε κατά 3,8%. Ανοδο 1,3% σημείωσε και η τιμή της μετοχής της Reuters ύστερα από την αναβάθμισή της από τη UBS.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή