Αύξηση των γερμανικών εξαγωγών τον Ιούλιο

Αύξηση των γερμανικών εξαγωγών τον Ιούλιο

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βερολινο. Ενίσχυση εμφάνισαν το μήνα Ιούλιο οι εξαγωγές στη Γερμανία, ενώ και στην Ιταλία ανέκαμψε απροσδόκητα η επιχειρηματική εμπιστοσύνη, εμπλουτίζοντας τις ενδείξεις για επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη εν συγκρίσει με την επιβράδυνση του δευτέρου τριμήνου.

Ωστόσο, το πλεόνασμα του ισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών της Γερμανίας το ίδιο διάστημα εμφάνισε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη περιστολή, διότι οι υψηλές τιμές πετρελαίου προκάλεσαν δραστική αύξηση εισαγωγών, με αποτέλεσμα να εξουδετερωθεί η συγκρατημένη ενίσχυση των εξαγωγών.

Σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους το εμπορικό πλεόνασμα περιορίστηκε σε 13 δισ. ευρώ έναντι του αναθεωρημένου των 14,6 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι το πλεόνασμα θα μειωνόταν στα 14 δισ. ευρώ. Πέραν τούτου, οι εξαγωγές τον Ιούλιο στη Γερμανία ενισχύθηκαν κατά 0,5%, στα 64,7 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά οι εισαγωγές ενισχύθηκαν περισσότερο κατά 3,7%, στα 51,7 δισ. ευρώ – η τρίτη αύξηση σε ποσοστό άνω του 3% τους τελευταίους τέσσερις μήνες. «Το γεγονός ότι οι εισαγωγές υπερσκέλισαν τις εξαγωγές αποδίδεται στην άνοδο του πετρελαίου», υπογράμμισε ο Κλάους Σρίφερ, οικονομολόγος της SEB. Τον Ιούλιο η τιμή είχε φθάσει τα 62 δολάρια το βαρέλι, τον Αύγουστο για πρώτη φορά υπερέβη το φράγμα των 70 δολαρίων, αλλά τις τελευταίες ημέρες υποχώρησε εξαιτίας διεθνούς κινητοποίησης για αντιμετώπιση των ελλείψεων.

Οσον αφορά τώρα την επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην Ιταλία, αυτή το μήνα Αύγουστο ανήλθε στο 87,5, φθάνοντας τα υψηλότερα επίπεδα επταμήνου, όταν τον Ιούλιο είχε διαμορφωθεί στα 86,4.

Τέλος, η αποδυνάμωση κατά 8% του ευρώ προς το δολάριο το τρέχον έτος συνέβαλε στην ενίσχυση των εξαγωγών, εξισορροπώντας την άνοδο του πετρελαίου· χαρακτηριστικά, η εταιρεία μοτοσυκλετών Ducati Motor Holding είχε ανακοινώσει ότι αναμένει βελτίωση κερδών, δεδομένου ότι το 25% της παραγωγής της κατευθύνεται στις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή