ΗΠΑ: οι Ρεπουμπλικανοί αναβάλλουν τα σχέδιά τους για νέες φοροαπαλλαγές

ΗΠΑ: οι Ρεπουμπλικανοί αναβάλλουν τα σχέδιά τους για νέες φοροαπαλλαγές

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναβολή των σχεδίων της για την εκτέλεση του προγράμματός της νέων φοροαπαλλαγών, αναγκάζει την κυβέρνηση Μπους ο τυφώνας «Κατρίνα», λόγω του οποίου οι Ρεπουμπλικανοί θέτουν τώρα νέες προτεραιότητες. Οι ηγέτες τους στο Κογκρέσο ανέβαλαν αυτήν την εβδομάδα την ψηφοφορία που είχε προγραμματισθεί να λάβει χώρα στη Γερουσία, σχετικώς με την κατάργηση του φόρου μεγάλης περιουσίας ενώ για τουλάχιστον έναν μήνα θα καθυστερήσει και η υποβολή νομοσχεδίου στα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου, σχετικώς με το πακέτο φοροαπαλλαγών, συνολικής αξίας 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που προωθούσε ο Λευκός Οίκος. Σε μια νέα εκτίμησή τους μάλιστα, διακεκριμένοι Αμερικανοί νομοθέτες αναφέρουν ότι το κόστος για την αντιμετώπιση της καταστροφής από τον τυφώνα «Κατρίνα» και για την επιδιόρθωση των ζημιών και υποδομών στις τρεις πολιτείες του Νότου, που επλήγησαν τα μέγιστα, πιθανόν να φτάσει και στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια. «Θα έρθει η ώρα για τη φορολογική μεταρρύθμιση, αλλά δεν είναι επί του παρόντος», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τρεντ Ντάφι.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατο άρθρο της εφημερίδας The New York Times, το οποίο αναδημοσιεύθηκε από την «K», η μεγάλης επιρροής αμερικανική εφημερίδα επέκρινε το Κογκρέσο για τις «προτεραιότητές» του, αναφερόμενη στο πακέτο των φοροαπαλλαγών, το οποίο είναι ευνοϊκότερο για όσους έχουν υψηλά εισοδήματα, τονίζοντας με αφορμή τα στοιχεία για τη φτώχεια στις ΗΠΑ το 2004, που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Αύγουστο, ότι τα πρώτα νομοσχέδια που θα ετίθεντο σε ψηφοφορία με την επιστροφή των νομοθετών από τις θερινές διακοπές θα ήταν τα προαναφερόμενα. Σε επιστολή του, την οποία απηύθυνε προς τους Ρεπουμπλικανούς ομολόγους του, ο επικεφαλής της μειοψηφίας στη Γερουσία, Δημοκρατικός Χάρι Ράιντ, τονίζει ότι «οι όποιες νέες περικοπές στους φόρους δεν θα έχουν καμία λογική τώρα, που η χώρα θα πρέπει να δώσει μάχη για να καλύψει το κόστος των ζημιών που προκάλεσε ο τυφώνας». Ανάλογες απόψεις εξέφρασε όμως και ο γερουσιαστής Μελ Μαρτίνεζ, από τη Φλώριδα, ο οποίος κατά την πρώτη 4ετία της κυβέρνησης Μπους είχε διατελέσει υπουργός Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης.

Της προσπάθειας για να πεισθούν οι Ρεπουμπλικανοί νομοθέτες ως προς την ανάγκη μεταβολής των προτεραιοτήτων τους ηγήθηκε και ο γερουσιαστής Τζον Κέρι, από τη Μασαχουσέτη, ο αντίπαλος του προέδρου Μπους, ως υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία το 2004. Σε επιστολή του, την οποία ζήτησε να υπογράψουν πολλοί συνάδελφοί του, ο κ. Κέρι ανέφερε: «Πρέπει να σταματήσουμε αυτές τις νέες φοροαπαλλαγές, από το να αναδιανείμουν πόρους τους οποίους έχουμε ανάγκη για άλλους λόγους, όπως είναι η παροχή βοήθειας σε συμπατριώτες μας που έχασαν τα πάντα…». Αν και είναι προς το παρόν πρόωρο να αξιολογηθεί η επίδραση αυτών των ανακατατάξεων προτεραιοτήτων στην αμερικανική οικονομία, σίγουρο είναι ότι αυτή θα είναι υπαρκτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή