Ρωσία: δάνειο-ρεκόρ 7,5 δισ. δολαρίων για τη Rosneft από τη Δύση

Ρωσία: δάνειο-ρεκόρ 7,5 δισ. δολαρίων για τη Rosneft από τη Δύση

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση των σχεδίων της για την απελευθέρωση της διαπραγμάτευσης των μετοχών της μεγαλύτερης εταιρείας φυσικού αερίου του κόσμου βρίσκεται πλέον η Ρωσία, με την υπογραφή της πολυαναμενόμενης συμφωνίας για δάνειο ρεκόρ, ύψους 7,5 δισ. δολαρίων, προς την κρατική πετρελαϊκή Rosneft. H εταιρεία ανακοίνωσε χθες ότι συμφώνησε με δυτικές τράπεζες τους όρους για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς μεριδίου 10,7% του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου Gazprom, μια πρώτη κίνηση για την τελική ανάδειξη της μετοχής του μονοπωλίου αυτού στη θέση της δεύτερης μεγαλύτερης μετοχής των αναδυόμενων αγορών, μετά εκείνη της νοτιοκορεατικής Samsung Εlectronics.

Το δάνειο θα καταβληθεί ώς τα τέλη του έτους και θα επιτρέψει στο ρωσικό κράτος να αυξήσει το μερίδιό του στην Gazprom από 38% σε άνω του 50%, κάτι που με τη σειρά του θα ανοίξει τον δρόμο για την άρση των περιορισμών στην απόκτηση μετοχών της από ξένους. Τα χρήματα θα διοχετευθούν στη Rosneft -το ειδικό «όχημα» που δημιουργήθηκε για τη χρηματοδότηση της συμφωνίας με την Gazprom- και η αποπληρωμή θα γίνει μέσω δημόσιας εγγραφής της εταιρείας αυτής, που σχεδιάζεται για το δεύτερο τρίμηνο του ερχόμενου έτους. Οι δε τράπεζες που συνυπέγραψαν τη δανειοδότηση -και οι οποίες θα παράσχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες στη Rosneft, υπ’ αριθμόν 3 πετρελαϊκή της Ρωσίας- είναι οι ABN Amro, Dresdner Kleinwort Wasserstein, JP Morgan και Morgan Stanley.

Το δάνειο αυτό είναι το μεγαλύτερο που έχει παρασχεθεί ποτέ στη Ρωσία και συμφωνήθηκε στη διάρκεια επίσκεψης του προέδρου της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη Γερμανία, όπου επίκειτο η σύναψη άλλης συμφωνίας για την κατασκευή αγωγού εξαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου εκεί, μέσω της Βαλτικής. Στο ανακοινωθέν της, η Rosneft επισημαίνει ότι «η υπογραφή της συμφωνίας μαρτυρά το αυξανόμενο ενδιαφέρον των επενδυτών για τη Ρωσία». Είναι, δε, μια εξέλιξη που ωθεί το όραμα του κ. Πούτιν προς την ολοκλήρωση, για την ανάδειξη της Ρωσίας μέσω του κρατικού ελέγχου μιας ισχυρής και αναπτυσσόμενης ενεργειακής βιομηχανίας. Ας σημειωθεί ότι, μόλις αυτή την εβδομάδα, η Gazprom έγινε η πρώτη ρωσική εταιρεία με κεφαλαιοποίηση 100 δισ. δολαρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή