Νέα αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων για ζήτηση πετρελαίου

Νέα αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων για ζήτηση πετρελαίου

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για την αύξηση της παγκόσμιας πετρελαϊκής ζήτησης προχωρεί, για τρίτη φορά σε ισάριθμους μήνες, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ). Η εκτίναξη των τιμών του μαύρου χρυσού στα σημερινά πρωτοφανή επίπεδα προκαλεί μείωση των πωλήσεων στην Κίνα, την Ταϊλάνδη και άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας. Ετσι, όπως διαπιστώνει η ΙΕΑ στη μηνιαία έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, η αύξηση της κατανάλωσης έχει μειωθεί κατά 250.000 βαρέλια ημερησίως.

Η Κίνα, η Ινδία και η υπόλοιπη Ασία ευθύνονται για το 68% της μεώσης αυτής. Αντίθετα, ο τυφώνας «Κατρίνα», με τις καταστροφές που προκάλεσε σε διυλιστήρια και τη συνεπακόλουθη μείωση της παραγωγής, ευθύνεται μόνο εν μέρει για τη μεταβολή στην κατανάλωση, η οποία -από αυτή την άποψη- θα ανακάμψει «σχετικά γρήγορα». Η συνεισφορά του τυφώνα στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων στις ΗΠΑ εκτιμάται πως θα φθάσει τα 200.000 βαρέλια ημερησίως, τον Σεπτέμβριο.

Για τις ασιατικές χώρες, πλην της Κίνας, η μείωση της ζήτησης αναμένεται να φθάσει τα 50.000 βαρέλια ημερησίως. Για την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, εκτιμάται ότι ο λόγος είναι οι χαμηλότερες από τις προσδοκώμενες θερμοκρασίες στο φετινό καλοκαίρι, οι οποίες περιόρισαν τη ζήτηση από σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και άλλους χρήστες.

Ετσι, σύμφωνα με την ΙΕΑ, η παγκόσμια πετρελαϊκή κατανάλωση θα φθάσει κατά μέσον όρο τα 83,48 εκατ. βαρέλια ημερησίως, φέτος, ήτοι κατά 0,3% λιγότερο έναντι των προβλέψεων του περασμένου μήνα. Ειδικά για την Κίνα, η μείωση της ζήτησης αναμένεται να φθάσει τα 100.000 βαρέλια ημερησίως. Η κινεζική ζήτηση προβλέπεται, ωστόσο, να ανακάμψει στο 7,5%, το 2006, έναντι 3,4% που αναμένεται για φέτος. Το 2004, η ζήτηση στη χώρα αυτή είχε αυξηθεί κατά 15,4%, συμβάλλοντας στην αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων 25 ετών.

Προς το παρόν, πάντως, οι βραδύτεροι των προσδοκώμενων ρυθμοί αποκατάστασης της παραγωγής στις ΗΠΑ, μετά το πέρασμα του τυφώνα, ωθούσαν χθες το πρωί ανοδικά τις τιμές του μαύρου χρυσού στις διεθνείς αγορές. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού προσέγγιζε ξανά τα 65 δολάρια το βαρέλι -παραμένοντας, βέβαια, κατά 8% χαμηλότερη από το ιστορικό ρεκόρ των 70,85 δολαρίων, που κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα- ενώ εκείνη του Brent στο Λονδίνο υπερέβη για άλλη μια φορά τα 63,50 δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή