Σημαντικά κέρδη από την υποχώρηση του πετρελαίου

Σημαντικά κέρδη από την υποχώρηση του πετρελαίου

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και η εικόνα τους κατά το κλείσιμο ήταν μεικτή, η πλειοψηφία των γενικών δεικτών τιμών των μετοχών των δυτικοευρωπαϊκών χρηματιστηρίων έκλεισε χθες στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 μηνών, εν μέσω της ραγδαίας υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου που ήταν αποτέλεσμα των εκτιμήσεων περί επιβράδυνσης των ρυθμών αύξησης της ζήτησης του μαύρου χρυσού παγκοσμίως. Ωστόσο, το επενδυτικό κοινό διατηρεί το βλέμμα στραμμένο και στην εκλογική αναμέτρηση που επίκειται, την Κυριακή, στη Γερμανία, με αποτέλεσμα να διατηρεί στάση αναμονής, περιορίζοντας την άνοδο των χρηματιστηριακών δεικτών. Τα βλέμματα είναι επίσης στραμμένα στην ανακοίνωση στοιχείων σήμερα και αύριο, σχετικώς με την εξέλιξη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, στοιχεία τα οποία αναμένεται να προϊδεάσουν φυσικά για την εξέλιξη των αμερικανικών επιτοκίων, υπό το βάρος πάντα των δυσμενών οικονομικών εξελίξεων λόγω των επιπτώσεων του τυφώνα «Κατρίνα».

Το επενδυτικό κοινό παρακολούθησε επίσης με μεγάλο ενδιαφέρον χθες τις ανακοινώσεις από τη Φρανκφούρτη, όπου άνοιξε τις πύλες της η μεγαλύτερη έκθεση της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ευρώπη. O κλάδος ευνοήθηκε χρηματιστηριακώς χθες τόσο από την προχθεσινή ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ο αριθμός των νέων αδειών αυτοκινήτων που εκδόθηκαν το φετινό Αύγουστο στη Δυτική Ευρώπη ήταν ο μεγαλύτερος των τελευταίων τεσσάρων ετών, όσο και από άλλες, χθεσινές ανακοινώσεις, που ώθησαν -μεταξύ άλλων- την τιμή μετοχής της Fiat σε άνοδο της τάξεως του 2,9%. Υπενθυμίζεται ότι η Fiat και η Ford Motor ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι θα συνεργασθούν για την ανάπτυξη μιας νέας πλατφόρμας παραγωγής δύο μοντέλων μικρού μεγέθους.

Ευνοημένες ήταν χθες και οι μετοχές της υψηλής τεχνολογίας, μετά την ανακοίνωση μεγάλων εξαγορών στις ΗΠΑ. Ανάμεσά τους, η γερμανική Sap, η οποία είδε τη χρηματιστηριακή αξία της να αυξάνεται κατά 1%, όταν η Oracle ανακοίνωσε την έναντι 3,61 δισ. δολαρίων εξαγορά της επίσης αμερικανικής Siebel.

Στη Φρανκφούρτη, ωστόσο, ο Xetra Dax έκλεισε χθες με πτώση 0,32%, δεχόμενος πιέσεις από την κατά 3% υποχώρηση της τιμής της μετοχής της Allianz, η οποία ανακοίνωσε ότι θα εξαγοράσει, έναντι 5,7 δισ. ευρώ, τα μερίδια μειοψηφίας της θυγατρικής της στην Ιταλία, Riunione Adriatica. H τιμή μετοχής της τελευταίας ενισχυόταν κατά τις μεσημβρινές ώρες χθες στο Μιλάνο, σε ποσοστό άνω του 7%. Πτώση, 1,2%, σημείωσε η τιμή της μετοχής της γερμανικής E.ON, για την οποία εκτιμάται πως θα προχωρήσει στην εξαγορά της βρετανικής Scottish Power, της οποίας η χρηματιστηριακή αξία αυξήθηκε χθες κατά 2,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή