Disneyland και στο Χονγκ Κονγκ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χονγκ Κονγκ. H Walt Disney δεν θα μπορούσε να μείνει ασυγκίνητη στις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει η αχανής αγορά της Κίνας εξ ου και η απόφασή της να φέρει πιο κοντά στους μικρούς και μεγάλους καταναλωτές των προϊόντων της το μαγικό κόσμο μιας Ντίσνεϊλαντ. Το πρώτο κινεζικό θεματικό πάρκο της Walt Disney άνοιξε χθες στο Χονγκ Κονγκ.

Στα εγκαίνια υπήρξε όλη η παραμυθένια ατμόσφαιρα που θα περίμενε κανείς, αν και δεν έλειψε και η έντονη οσμή της πραγματικότητας. Πυκνοί καπνοί κάλυπταν τον ορίζοντα από τα γειτονικά εργοστάσια, όταν μία ομάδα με Κινέζους χορευτές λιονταριών, φορώντας χρυσοκόκκινες στολές, εμφανίστηκαν από το Κάστρο της Ωραίας Κοιμωμένης για να κυνηγήσουν τα κακά πνεύματα και να φέρουν τύχη στο νέο εγχείρημα.

«Η Κίνα είναι σημαντικό πεδίο για μας και για την περαιτέρω επέκτασή μας και η κατασκευή της Ντίσνεϊλαντ στο Χονγκ Κονγκ θα δηλώσει σε όλους ποιοι είμαστε», τόνισε ο Ρόμπερτ Μπραουνστάιν, ανώτατος διευθυντής προγράμματος στο πάρκο.

Υψηλές προσδοκίες

Τόσο η εταιρεία όσο και η κυβέρνηση τρέφουν υψηλές προσδοκίες για την επιτυχία του εγχειρήματος, το οποίο είναι και το πρώτο της Walt Disney στην Κίνα και το δεύτερο στη Νοτιοανατολική Ασία μετά την Ιαπωνία.

Η παρουσία αυτής της εταιρείας-συμβόλου της αμερικανικής κουλτούρας στην κομμουνιστική Κίνα θεωρείται ότι μάλλον έχει καθυστερήσει σε σύγκριση με άλλες ανταγωνίστριές της. Εν τω μεταξύ, το όνομα Ντίσνεϊ σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου είναι πλέον σύνηθες.

Οι περιορισμοί, που έχει επιβάλει το Πεκίνο στα ξένα MME, έχουν περιστείλει την επέκταση της Walt Disney στην ενδοχώρα, ενώ η ανεξέλεγκτη πειρατεία έχει πλήξει τις ενδεχόμενες επιχειρηματικές της δυνατότητες.

Ο αμερικανικός κολοσσός ευελπιστεί ότι τα εκατομμύρια των Κινέζων, που θα περιδιαβαίνουν το πάρκο, θα μεταφέρουν, όταν επιστρέψουν στη βάση τους, μια γεύση των προϊόντων του – είτε πρόκειται για μαλακά παιχνίδια είτε για DVD είτε για οτιδήποτε άλλο.

Επιπροσθέτως, το θεματικό πάρκο αναμένεται να ενδυναμώσει σημαντικά την οικονομία του Χονγκ Κονγκ, δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας και αποφέροντας σε έσοδα 19 δισ. δολάρια τα προσεχή σαράντα χρόνια.

Η κινεζική Ντίσνεϊλαντ έχει αναπτυχθεί σε 126 εκτάρια, ήτοι είναι σε έκταση μικρότερη από το ήμισυ της πρώτης Ντίσνεϊλαντ στην Καλιφόρνια.

1,8 δισ. δολ. το κόστος κατασκευής

Το κόστος κατασκευής του θεματικού πάρκου στο Χονγκ Κονγκ ανήλθε σε 1,8 δισ. δολάρια, ενώ θα διοχετευθούν 2 δισ. δολάρια επιπλέον σε αποζημιώσεις για την απαλλοτρίωση της γης. Μέχρι στιγμής, πάντως, η Walt Disney έχει δεχθεί οξύτατη κριτική· μεταξύ άλλων κατηγορήθηκε ότι στα κινεζικά εργοστάσιά της, που παράγουν τα παχνίδια της Disney, επικρατούν απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, ενώ το νυχτερινό θέαμα στην Ντίσνεϊλαντ με τα πυροτεχνήματα μάλλον θα επιδεινώσει την ήδη βεβαρυμένη ατμοσφαιρική ρύπανση του Χονγκ Κονγκ.

Σημειωτέον ότι επικρίθηκε και η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, που διατηρεί το 57% του πάρκου, διότι λέγεται ότι παραχώρησε πολλά στη Walt Disney· τέλος, ορισμένοι φοβούνται ότι η εταιρεία πιθανώς να ανοίξει ένα ακόμα πάρκο στη Σαγκάη, περιορίζοντας τα κέρδη από το Χονγκ Κονγκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή