E.E.: αναθεωρεί τους δασμούς για μπανάνες

E.E.: αναθεωρεί τους δασμούς για μπανάνες

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία για την αποκλιμάκωση της προτεινόμενης αύξησης των δασμών στις εισαγωγές μπανάνας, αξίας έως και 1,45 δισ. δολαρίων, από τη Λατινική Αμερική κατέληξε χθες η Ευρωπαϊκή Ενωση, ώστε να λάβουν το «πράσινο φως» του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Βάσει του νέου σχεδίου, τα πλαφόν θα καταργηθούν και οι δασμοί θα αυξηθούν από 75 ευρώ σε 187 ευρώ ο μετρικός τόνος. Οπως είχε αποφανθεί ο ΠΟΕ την 1η Αυγούστου, η αρχική πρόταση για αύξηση των δασμών στα 230 ευρώ ο μετρικός τόνος ήταν παράνομη, καθώς θα περιόριζε την πρόσβαση της Λατινικής Αμερικής στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η E.E. είναι η μεγαλύτερη εισαγωγεύς μπανάνας του κόσμου και τα 3,4 εκατ. τόνοι από τα συνολικά 4 εκατομμύρια που εισάγει προέρχονται από τη Λατινική Αμερική. H E.E. είχε δεσμευθεί απέναντι στις ΗΠΑ, το 2001, για άρση των ποσοστώσεων από το 2006. Ως αντάλλαγμα, οι ΗΠΑ θα έδιναν τέλος στις κυρώσεις ευρωπαϊκών αγαθών αξίας 101 εκατ. δολαρίων, τις οποίες επέβαλαν μετά τη διαμαρτυρία των Dole Food Co. και Chiquita Brands International πως το σύστημα της E.E. προκαλεί πλήγμα στις εξαγωγές τους.

Η E.E. θα πραγματοποιήσει συνομιλίες με χώρες της Λατινικής Αμερικής ώστε να διαπιστώσει τις αντιδράσεις τους στο νέο σχέδιο, το οποίο ελπίζεται πως θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου. Ωστόσο, σε μια ένδειξη της υποδοχής που θα τύχει, παραγωγοί μπανάνας από το Εκουαδόρ -τη μεγαλύτερη εξαγωγό χώρα του κόσμου-, τον Παναμά, την Κολομβία και την Κόστα Ρίκα ζητούν διατήρηση του συστήματος των ποσοστώσεων και των ισχυόντων σήμερα δασμών. Σύμφωνα με τον πρέσβη του Παναμά στον ΠΟΕ, Νόρμαν Χάρις, «οι νέοι δασμοί είναι απαράδεκτοι για τις χώρες μας», οι οποίες «αναμένουν πληροφορίες για τον τρόπο και τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε ώστε να καταλήξει η E.E. σε αυτή την απόφαση».

Η πρόταση της E.E. περιλαμβάνει επίσης ποσόστωση 775.000 τόνων για μπανάνες από πρώην ευρωπαϊκές αποικίες στην Αφρική, την Καραϊβική και τον Ειρηνικό, όπως το Καμερούν και η Τζαμάικα. Παρότι οι χώρες αυτές -οι οποίες διοχετεύουν σχεδόν όλη την παραγωγή τους στην E.E.- θα εξαιρεθούν των δασμών, υποστηρίζουν ότι θα καταστραφούν αν χάσουν το προνομιακό καθεστώς τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή