H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Γιουνιχίρο Κοϊζούμι τόλμησε και κέρδισε. Τώρα αναμένεται ότι θα δώσει ώθηση στις θρυλούμενες μεταρρυθμίσεις. Ενίσχυσε το κύρος και την εξουσία του μετά το θριαμβευτικό αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής για την Κάτω Βουλή, κερδίζοντας τις 296, από τις 480 έδρες. Πρόκειται για το δεύτερο καλύτερο αποτέλεσμα των τελευταίων 50 ετών στην Ιαπωνία, όπου το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, με την εξαίρεση μερικών μηνών στις αρχές της δεκαετίας του ’90, κυβερνά αδιάκοπα την Ιαπωνία. O Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιουνιχίρο Κοϊζούμι, θωρακισμένος και με τη λαϊκή εντολή τώρα, θα προωθήσει εντός δύο εβδομάδων, όπως δήλωσε, την ιδιωτικοποίηση των Ιαπωνικών Ταχυδρομείων. Να επισημανθεί ότι το σπουδαίο εγχείρημα της ιδιωτικοποίησης θα γίνει σε πρώτη φάση με τη μετατροπή των τεσσάρων Υπηρεσιών -διανομής γραμμάτων, διαχείρισης των 25.000 ταχυδρομικών καταστημάτων, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ασφάλειες ζωής- σε τέσσερις ανεξάρτητες επιχειρήσεις υπό την ομπρέλα μιας holding εταιρείας. Ομως, οι εργαζόμενοι θα χάσουν την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου. H ιδιωτικοποίηση που θα γίνει σταδιακώς, θα αρχίσει το 2007 και θα ολοκληρωθεί το 2017. Για τη σημασία του εγχειρήματος αρκεί να ληφθεί υπ’ όψιν ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο διαχειρίζεται 3 τρισεκατομμύρια δολάρια από καταθέσεις και ασφαλιστήρια ζωής, που το καθιστούν τη μεγαλύτερη τράπεζα του κόσμου. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το οποίο ιδρύθηκε το 1875, αποτελεί την κύρια δεξαμενή των καταθέσεων των Ιαπώνων.

Η χθεσινή αλματώδης άνοδος των μετοχών απεικονίζει τις προσδοκίες αυτές. Στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, ο δείκτης Nikkei, που περιλαμβάνει τις μετοχές των 225 επιχειρήσεων κολοσσών της Ιαπωνίας, κατέγραψε πολυσήμαντη άνοδο 104,39 μονάδων (+1,61%) και έκλεισε στις 12.896,43 μονάδες που αποτελούν νέα υψηλά επίπεδα 4 ετών. Αξίζει να επισημανθεί ότι αναγνωρίζεται ευρέως ότι ο πρωθυπουργός Γιουνιχίρο Κοϊζούμι έχει προσελκύσει περισσότερες ξένες επενδύσεις, ισχυροποιώντας τις εγχώριες επιχειρήσεις και ενισχύοντας το κοινό αίσθημα στην αποδοχή της ευρύτερης παρουσίας του ξένου επιχειρηματικού παράγοντα. Σε επίπεδα ρεκόρ ανήλθε -διπλασιαζόμενη από το προηγούμενο οικονομικό έτος- η αξία των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ιαπωνία το 2004-2005. Την ίδια περίοδο, η Ιαπωνία εξασφάλισε για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της καθαρές εισροές ξένων κεφαλαίων. Το οικονομικό έτος 2004-2005 επιφύλαξε, όμως, ακόμη μία έκπληξη σε ό,τι αφορά τις ιαπωνικές επενδύσεις στο εξωτερικό, καθώς η Κίνα και το Χονγκ Κονγκ αποτέλεσαν για πρώτη φορά τους σημαντικότερους πόλους έλξης ιαπωνικών κεφαλαίων, παραγκωνίζοντας από την πρώτη θέση -που κατείχαν παραδοσιακά- τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παράλληλα, τα κρίσιμα προβλήματα του deflation και των επισφαλών δανείων που είχαν διαλύσει τον ιστό της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος της χώρας, έχουν αντιμετωπισθεί. Οι έντονες προσπάθειες της κυβέρνησής του για την έξοδο της οικονομίας από τις αποπληθωριστικές συνθήκες, τη στήριξη του Χρηματιστηρίου και την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος έχουν αποδώσει πολύτιμους καρπούς. Αξίζει, δε, να επισημανθεί ότι η παρουσία των ξένων επενδυτών ήταν το κυρίαρχο στοιχείο. H επιστροφή στην Ιαπωνία των ξένων επενδυτών οφείλεται στην εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλουν τον Κοϊζούμι.

Η πολυετής ύφεση της οικονομίας αποτελεί οριστικό παρελθόν, η πληγή του deflation δείχνει σημαντικές τάσεις πλήρους επούλωσης και η εμπιστοσύνη των επιχειρηματιών προς την οικονομία έχει βελτιωθεί ραγδαία, καθώς οι επιχειρήσεις προβλέπουν διπλασιασμό των κερδών τους στο τρέχον οικονομικό έτος. Φυσικά, υπάρχουν ανησυχίες από τις συνέπειες της αλματώδους τιμής του πετρελαίου, δεδομένου ότι η Ιαπωνία είναι πλήρως εξαρτώμενη από τις εισαγωγές πετρελαίου

Πάντως, με αγωνία προσβλέπει το Τόκιο για την τύχη των εξαγωγών του, στην πορεία της αμερικανικής και της κινεζικής οικονομίας. H έντονη ανησυχία απορρέει από τις υποτονικές εξαγωγές, κλάδος που κατά παράδοση ήταν ο κινητήριος μοχλός της ιαπωνικής οικονομίας. Οι εξαγωγές της Ιαπωνίας προς την Κίνα αυξήθηκαν πέρυσι κατά 20%, μειώθηκαν όμως τον Φεβρουάριο έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, για πρώτη φορά μετά τρία χρόνια. Και παρότι η κινεζική οικονομία καταγράφει ακόμα ισχυρούς δείκτες ανάπτυξης, η απορρόφηση από την Κίνα των ιαπωνικών εξαγωγών αποτελεί μείζον ζήτημα ενίσχυσης και για την οικονομία της Ιαπωνίας. Αρκεί να ληφθεί υπ’ όψιν ότι η Κίνα αποτελεί πλέον τον κυριότερο εμπορικό εταίρο της Ιαπωνίας ξεπερνώντας για πρώτη φορά τις ΗΠΑ. Το μερίδιο της Κίνας μαζί με το Χονγκ Κονγκ στο σύνολο των εμπορικών συναλλαγών με την Ιαπωνία αυξήθηκε στο 20,1% το 2004, έναντι 18,6% των ΗΠΑ. Παράλληλα, ένα από τα κρίσιμα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση είναι και οι επιπτώσεις από τα τεράστια δημοσιονομικά πακέτα, με τα οποία κατά σειράν οι προηγούμενες κυβερνήσεις προσπάθησαν να κινήσουν την οικονομία, εγκλωβίζοντας τη δημοσιονομική θέση της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή