Κίνα: νέα αύξηση στο εμπορικό πλεόνασμα τον Αύγουστο

Κίνα: νέα αύξηση στο εμπορικό πλεόνασμα τον Αύγουστο

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τρίτο, μεγαλύτερης αξίας εμπορικό πλεόνασμα στην ιστορία της, εξασφάλισε τον Αύγουστο η Κίνα, καθώς οι ραγδαίοι ρυθμοί αύξησης των εξαγωγών της αντιστάθμισαν την ανάκαμψη των εισαγωγών στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου.

Ειδικότερα, η αξία του εν λόγω εμπορικού πλεονάσματος ανήλθε στα 10 δισ. δολάρια, έναντι 10,4 δισ. τον Ιούλιο, παρά το γεγονός της αύξησης των εισαγωγών τον Αύγουστο στην Κίνα σε ποσοστό 23,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2004. Το φετινό Αύγουστο εξάλλου, και σε ετήσια βάση, οι εξαγωγές ήταν αυξημένες σε ποσοστό 32,1% παρά την κατά 2,1% ανατίμηση του γουάν, του εθνικού νομίσματος της Κίνας, η οποία ανακοινώθηκε την 11η Ιουλίου και παρά την εκ νέου επιβολή καθεστώτος ποσοστώσεων στις εισαγωγές προϊόντων της κλωστοϋφαντουργίας από την Κίνα, στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οικονομολόγοι ανέφεραν χθες ότι τα μεγέθη των κινεζικών εξαγωγών και του εμπορικού πλεονάσματος της χώρας αναμένεται να δημιουργήσουν νέα ένταση στις σχέσεις της με τους εμπορικούς εταίρους της, πόσω μάλλον που ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και στελέχη της Λαϊκής Τράπεζας στο Πεκίνο τονίζουν το τελευταίο διάστημα ότι η περαιτέρω ανατίμηση του γουάν θα αποτελέσει προϊόν προσεκτικής μελέτης των δεδομένων και των εξελίξεων. Το μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα που έχει εξασφαλίσει μέχρι στιγμής η Κίνα ήταν εκείνο του περασμένου Δεκεμβρίου, αξίας 11,1 δισ. δολαρίων. Αξιο αναφοράς είναι επίσης το γεγονός ότι η συνολική αξία του εμπορικού πλεονάσματος της Κίνας ανέρχεται για τους πρώτους οκτώ μήνες του 2005 στα 60,2 δισ. δολάρια, έναντι 32 δισ. δολαρίων για το σύνολο του 2004.

Αναλυτές εκτιμούν ότι αν και οι εισαγωγές πετρελαίου στην Κίνα ενδέχεται να αυξηθούν τους επόμενους μήνες, το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται καθώς παράγει πλέον εγχωρίως προϊόντα τα οποία μέχρι πρότινος αναγκαζόταν να εισάγει. Σε αυτά περιλαμβάνονται ο χάλυβας και ο εξοπλισμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Στοιχεία για τον πληθωρισμό που δόθηκαν επίσης χθες στη δημοσιότητα, τον φέρουν μειωμένο στο 1,3% τον Αύγουστο από 1,8% τον Ιούλιο, γεγονός που αποδίδεται στην πτώση των τιμών των σιτηρών και στην ένταση του ανταγωνισμού εν γένει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή