Περικόπτει 968 θέσεις εργασίας στη Βρετανία η HP

Περικόπτει 968 θέσεις εργασίας στη Βρετανία η HP

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O αμερικανικός κολοσσός παραγωγής ηλεκτρονικών υπολογιστών Hewlett-Packard θα περικόψει 968 θέσεις εργασίας στη Βρετανία μέσα στους επόμενους 12 μήνες, στο πλαίσιο προγράμματος περικοπών που προβλέπει συνολικά 5.900 απολύσεις στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε χθες ότι η παραγωγή στη Βρετανία δεν θα επηρεαστεί σημαντικά καθώς οι απολύσεις θα γίνουν κυρίως στο τμήμα ανθρώπινων πόρων, τεχνολογίας πληροφορικής και οικονομικών.

Η εταιρεία έχει ανακοινώσει από τον Ιούλιο την πρόθεσή της να μειώσει το εργατικό της δυναμικό σε ποσοστό 10%, δηλαδή κατά 14.500 θέσεις εργασίας, καθώς ο νέος διευθύνων σύμβουλός της, Μαρκ Χαρντ, σχεδιάζει να μειώσει το κόστος της κατά 1,9 δισ. δολάρια ετησίως ώστε να αναβαθμίσει την ανταγωνιστικότητά της στις αγορές ηλεκτρονικών υπολογιστών και εκτυπωτών. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα περικοπών μετά τις περίπου 15.000 απολύσεις στις οποίες προέβη η πρώην διευθύνουσα σύμβουλος, Κάρλι Φιορίνα, το 2002, οπότε η HP εξαγόρασε την ανταγωνίστριά της Compaq Computer έναντι 19 δισ. δολαρίων. Αναλυτές του κλάδου συνέστησαν στην HP να προχωρήσει σε περαιτέρω απολύσεις ή σε αποεπενδύσεις στον τομέα των προσωπικών υπολογιστών, το κόστος του οποίου εξακολουθεί να βρίσκεται σε επίπεδα υψηλότερα από εκείνη της Dell. Σημειωτέον, πάντως, ότι τους τελευταίους 12 μήνες η μετοχή της HP έχει υπερβεί κατά 44% τις αποδόσεις των μετοχών του κλάδου.

Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, στελέχη των συνδικάτων των εργαζόμενων στη Hewlett-Packard ανακοίνωσαν ότι η εταιρεία περικόπτει 6.000 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη, τουλάχιστον οι μισές από τις οποίες αφορούν τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία. H είδηση έγινε γνωστή μέσα στο κλίμα που είχε καλλιεργήσει η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Μάντσεστερ και ειδικότερα η έκκληση του Βρετανού υπουργού Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν, να ληφθούν μέτρα ώστε να γίνει η Ευρώπη μια ζώνη «υψηλής ανάπτυξης και χαμηλής ανεργίας» και όχι μια ήπειρος που να μαστίζεται από χαμηλή ανάπτυξη και υψηλή ανεργία. Εγινε, άλλωστε, γνωστή και μόλις μία εβδομάδα πριν από τις γερμανικές εκλογές και την αναμενόμενη ήττα του Γκέρχαρντ Σρέντερ, που σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη δυσφορία των Γερμανών για τα υψηλά επίπεδα ανεργίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή