Αίγυπτος: σχέδια για ιδιωτικοποίηση του τομέα κοινωνικών ασφαλίσεων

Αίγυπτος: σχέδια για ιδιωτικοποίηση του τομέα κοινωνικών ασφαλίσεων

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H κυβέρνηση της Αιγύπτου ανέθεσε σε τρία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αναλάβουν καθήκοντα συμβούλων της στη διαδικασία αναδιάρθρωσης του κρατικού τομέα κοινωνικών ασφαλίσεων εν όψει των επικείμενων ιδιωτικοποιήσεων. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης, πρόκειται για τη γαλλική τράπεζα BNP Paribas, την Commercial International Bank που έχει έδρα στο Κάιρο και την αμερικανική συμβουλευτική Milliman, που θα βοηθήσουν την κυβέρνηση να αποτιμήσει τους οργανισμούς κοινωνικών ασφαλίσεων.

Την απόφαση της κυβέρνησης ανακοίνωσε χθες ο Αιγύπτιος υπουργός Επενδύσεων, Μαχμούντ Μοχελντίν, που τόνισε ότι η κίνηση εντάσσεται σ’ ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων από το οποίο έχει αποσπάσει κέρδη υψηλότερα των τεσσάρων δισ. αιγυπτιακών στερλινών τους τελευταίους δύο μήνες. O κ. Μοχελντίν προέβλεψε, άλλωστε, ότι «η αύξηση των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις θα υπερβεί τα 10 δισ. αιγυπτιακές στερλίνες ή το 1,5% του αιγυπτιακού ΑΕΠ». Ηδη ορισμένοι ξένοι επενδυτές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις τρεις μεγαλύτερες ασφαλιστικές της Αιγύπτου, τις Misr Insurance, Chark Insurance και Ahlia, που διαθέτουν μεγάλα χαρτοφυλάκια με ακίνητα σε αστικά κέντρα. Υπενθυμίζεται ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση εγκαινίασε γενικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων τον Ιούλιο του περασμένου έτους, προκειμένου να τονώσει τις επενδύσεις και την οικονομική ανάπτυξη. Μέχρι στιγμής, πάντως, η εφαρμογή του σχεδίου της έχει προσκρούσει στις δυσκολίες που ανακύπτουν από το γεγονός ότι σημαντική μερίδα του εργατικού δυναμικού της Αιγύπτου απασχολείται στον κρατικό τομέα της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή