O δείκτης Dax υπέκυψε στην εκλογική αβεβαιότητα

O δείκτης Dax υπέκυψε στην εκλογική αβεβαιότητα

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν χθες στις δυτικοευρωπαϊκές αγορές, με μεγάλο χαμένο τον γενικό δείκτη τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, Xetra Dax, ο οποίος απώλεσε το 1,77% της αξίας του, κλείνοντας στις 4.901,88 μονάδες. Το επενδυτικό κοινό «κατέγραψε» χθες στην πορεία των τιμών των μετοχών, κυρίως των γερμανικών εταιρειών, την ανησυχία του για την πιθανότητα οι Χριστιανοδημοκράτες να αναγκασθούν τελικώς -μετά την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής στη χώρα με τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης- να μοιρασθούν την εξουσία με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, γεγονός το οποίο θα τους αναγκάσει να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους για τις φοροελαφρύνσεις και για την αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας. Ετσι, και οι τριάντα εταιρείες υψηλές κεφαλαιοποίησης των οποίων οι μετοχές συμπεριλαμβάνονται στον δείκτη Dax είδαν χθες τη χρηματιστηριακή αξία τους να συρρικνώνεται, με τις Allianz, Deutsche Bank και DaimlerChrysler να υπόκεινται στις σημαντικότερες απώλειες, σε ποσοστά 1,9%, 2,5% και 2,7% αντιστοίχως. Υπενθυμίζεται ότι ο Xetra Dax ενισχύετο κατά 14% το διάστημα ανάμεσα στην 22α Μαΐου, όταν ο καγκελάριος Σρέντερ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να κηρύξει πρόωρες εκλογές, και το βράδυ της Δευτέρας. Αναλυτές αναφέρουν ότι η αβεβαιότητα του εκλογικού αποτελέσματος ωθεί τώρα το επενδυτικό κοινό σε ρευστοποιήσεις κερδών.

Πτωτικές πιέσεις υπέστησαν χθες και οι τιμές μετοχών των πετρελαϊκών κολοσσών, εν μέσω της υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου τις τελευταίες ημέρες, οι οποίες χθες πάντως σημείωσαν μικρή άνοδο. Αργά το απόγευμα, η τιμή για το βαρέλι του Brent ενισχυόταν οριακά στο Λονδίνο, στα 61,70 δολάρια, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού σημείωνε άνοδο 0,31 δολαρίων, στα κατά 63,65. Μεγάλη πτώση, 17%, σημείωσε όμως η τιμή της μετοχής της βρετανικής Misys Plc, η οποία προμηθεύει με προγράμματα λογισμικού ορισμένα από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του κόσμου. H Misys ανακοίνωσε χθες ότι τα κέρδη της του πρώτου εξαμήνου θα υποστούν σημαντική συρρίκνωση, λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στις πληρωμές οφειλών από τους πελάτες των τραπεζών. Πτώση 3,9% σημείωσε και η τιμή της μετοχής της μεγαλύτερης γαλλικής εταιρείας παραγωγής εξειδικευμένων χημικών προϊόντων, της Rhodia S.A., η οποία υποβάθμισε κατά 5% τις εκτιμήσεις της για τη φετινή κερδοφορία της, αναφέροντας ότι πλήττεται από τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών στις ΗΠΑ και στην Ελβετία.

Ενισχυμένη κατά 3,8% έκλεισε χθες η τιμή μετοχής της Nokia, η οποία αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την κερδοφορία του 3ου τριμήνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή