O τυφώνας «Κατρίνα» μπορεί να αλλάξει τη δομή της ασφαλιστικής αγοράς

O τυφώνας «Κατρίνα» μπορεί να αλλάξει τη δομή της ασφαλιστικής αγοράς

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H «Κατρίνα» ενδέχεται να αλλάξει τη δομή της ασφαλιστικής αγοράς, υποστηρίζει τώρα ανώτατο στέλεχος του κλάδου αναφερόμενος στον καταστροφικότερο τυφώνα που έπληξε ποτέ τις Ηνωμένες Πολιτείες. O διευθύνων σύμβουλος της GE Insurance Solutions, θυγατρικής του κολοσσού της General Electric Co., Ρον Πρέσμαν, εκτιμά ότι οι επιπτώσεις στην ασφαλιστική αγορά καθώς και σε εκείνην των αντασφαλίσεων θα είναι ανάλογες με τις επιπτώσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, επιφέροντας σημαντικές αλλαγές. Οπως δήλωσε ο κ. Πρέσμαν στο Reuters από το Μοντε Κάρλο, όπου συμμετέχει σε συνέδριο του κλάδου, «η 11η Σεπτεμβρίου ήταν ένα γεγονός που άλλαξε τον κλάδο, καθώς τόσο οι ασφαλιστικές εταιρείες όσο και ο κόσμος ολόκληρος επικεντρώθηκε στις εν δυνάμει επιπτώσεις της τρομοκρατίας και στο μέγεθος των ζημιών που μπορεί να προκαλέσει».

Ο ίδιος ανέφερε ότι με αφορμή την 11η Σεπτεμβρίου ο ασφαλιστικός κλάδος άρχισε να ασχολείται με την ανεπάρκεια των αντασφαλίσεων, που ήταν χαρακτηριστική των τελευταίων ετών της περασμένης δεκαετίας, αναζητώντας την απάντηση στο ερώτημα για το πώς θα μπορούσε να αλλάξει αυτό το καθεστώς. Ερωτηθείς εάν θα πρέπει να αυξηθούν τα ασφάλιστρα μετά την εμπειρία του καταστροφικού τυφώνα, που έπληξε τον αμερικανικό Νότο, ο κ. Πρέσμαν απάντησε χαρακτηριστικά: «Το γεγονός ότι οι αποδόσεις του αντασφαλιστικού κλάδου κυμαίνονται παραδοσιακά σε μονοψήφιους αριθμούς, δεν μπορεί πλέον να είναι αποδεκτό».

Ο κ. Πρέσμαν ανέφερε ότι η εταιρεία του θα δημοσιοποιήσει κατά πάσα πιθανότητα στα μέσα του Οκτωβρίου τις εκτιμήσεις της, σχετικώς με τις υποχρεώσεις που θα κληθεί να καλύψει ως αποτέλεσμα των ασφαλιστικών συμβολαίων πελατών της, οι οποίοι επλήγησαν από τον τυφώνα «Κατρίνα». O ίδιος πιστεύει όμως ότι οι εν λόγω υποχρεώσεις θα κυμαίνονται στα υψηλότερα επίπεδα του φάσματος των κατ’ αρχήν εκτιμήσεων και έκανε λόγο για πιθανές συνολικές αποζημιώσεις που θα κληθούν να καταβάλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, της τάξεως των 40 με 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο Αλιστερ Λόκχαρντ-Σμιθ, στέλεχος της αντασφαλιστικής θυγατρικής της Jardinbe Lloyd Thompson, η επίδραση της «Κατρίνα» σε ό,τι αφορά το κόστος ασφάλισης της ενεργειακής αγοράς αναμένεται να είναι σχετικώς βραχυπρόθεσμη. Οπως εξήγησε ο ίδιος, μπορεί η εν λόγω αγορά να δέχθηκε τεράστιο πλήγμα, με αποτέλεσμα να καταστεί πιο δύσκολη και πιο ακριβή η ασφάλισή της, όμως «δεν είναι ακόμη βέβαιο ότι η ανάπτυξη της παραγωγικής ικανότητας, η οποία ώθησε τα τελευταία χρόνια σε πτώση το κόστος της ασφάλισης πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη θάλασσα -όπως στον Κόλπο του Μεξικού- θα καλυφθεί πλήρως μέσω διεκδικήσεων αποζημιώσεων ή εάν θα οδηγήσει ορισμένες εταιρείες να εγκαταλείψουν κάποιες δραστηριότητες μετά την καταστροφή». Οπως τόνισε: «Παρότι οι αντασφαλιστές κάνουν λόγο για αύξηση των τιμών, εκτιμούν επίσης ότι οι ζημίες τους από την «Κατρίνα» θα πλήξουν την κερδοφορία τους, αλλά όχι και την κεφαλαιακή επάρκειά τους. Ετσι, η άνοδος των τιμών μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή