Ρωσία: αποτίμηση της Rosneft μέχρι τον Οκτώβριο με στόχο την εισαγωγή της στο LSE

Ρωσία: αποτίμηση της Rosneft μέχρι τον Οκτώβριο με στόχο την εισαγωγή της στο LSE

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Οκτώβριο όρισε ο υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας, Τζέρμαν Γκρεφ, ως προθεσμία για την ολοκλήρωση της αποτίμησης της Rosneft, προκειμένου η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία να μπορέσει να εισαχθεί στο χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE). Οπως δήλωσε χθες ο Ρώσος αξιωματούχος, «για να υπολογισθεί η σημερινή κεφαλαιοποίηση της εταιρείας, χρειάζεται να γίνει εξ ολοκλήρου νέα αποτίμηση. Οι εργασίες οδεύουν προς ολοκλήρωση. Στη συνέχεια, θα καθορίσουμε το χρονοδιάγραμμα και τη μέθοδο της δημόσιας εγγραφής στη λονδρέζικη αγορά». H ρωσική κυβέρνηση σχεδιάζει τη διάθεση μεριδίου ώς και 49% της Rosneft για να συγκεντρώσει κεφάλαια και να εξοφλήσει τα 7,15 δισ. δολάρια που δανείστηκε για να επαναγοράσει μετοχές του μονοπωλίου στο φυσικό αέριο, Gazprom. Οπως έχει ανακοινώσει, η δημόσια εγγραφή της Rosneft έχει προγραμματισθεί για το ερχόμενο έτος, χωρίς ώς τότε να αποκλείεται η απόκτηση, από κάποιο στρατηγικό επενδυτή, μεριδίου της εταιρείας, η οποία βρέθηκε να κατέχει το βασικό περιουσιακό στοιχείο της χρεωκοπημένης YUKOS τον Δεκέμβριο, έπειτα από δημοπρασία.

Η Rosneft ανήκει σήμερα στη Rosneftegaz, το ειδικό χρηματοοικονομικό «όχημα» που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση τόσο για τη διάθεση μετοχών της πρώτης όσο και για την επαναγορά μετοχών της Gazprom. Ως πρόσφατα, το Κρεμλίνο σχεδίαζε συγχώνευση των δυο ενεργειακών εταιρειών. Πριν καταρρεύσει το σχέδιο αυτό -ως απόρροια της δημόσιας διαφωνίας των επικεφαλής των δυο εταιρειών, αλλά και στο πλαίσιο της δύσκολης κατάστασης που δημιουργήθηκε με τις συνθήκες υπό τις οποίες εξωθήθηκε σε πτώχευση η YUKOS- η τράπεζα Morgan Stanley είχε αποτιμήσει τη Rosneft στα 20-28 δισ. δολ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή