Tupras: 21% πάνω η τιμή της μετοχής

Tupras: 21% πάνω η τιμή της μετοχής

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κέρδη της τάξης σχεδόν του 21% απέφερε χθες στη μετοχή της Tupras η προσφορά κοινοπραξίας με επικεφαλής τον τουρκικό βιομηχανικό όμιλο Koc Holding, στην οποία συμμετέχει η Royal Dutch Shell, για την απόκτηση πλειοψηφικού μεριδίου του τουρκικού ομίλου διυλιστηρίων. Πρόκειται για την υψηλότερη προσφορά που έχει κατατεθεί από τη Δευτέρα, όταν πραγματοποιήθηκε η πολυαναμενόμενη δημοπρασία, στην οποία έλαβαν μέρος εννιά υποψήφιοι αγοραστές. Στα 4,14 δισ. δολάρια, η προσφορά είναι κατά 80% υψηλότερη από την κεφαλαιοποίηση της Tupras -καθώς αποτιμά τον κρατικό όμιλο στα 8,1 δισ. δολάρια, έναντι 4,5 δισ. στα οποία ανέρχεται η αξία του βάσει της τιμής κλεισίματος της μετοχής του την Παρασκευή- και αφορά την εξαγορά του 51% των διυλιστηρίων.

Η πώληση της Tupras έχει αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον για το «ελέω ΔΝΤ» πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Αγκυρας, είναι δε η δεύτερη μεγαλύτερη που πραγματοποιεί η τουρκική κυβέρνηση έπειτα από τη διάθεση του 55% της εταιρείας σταθερής τηλεφωνίας Turk Telekom, το καλοκαίρι, αντί 6,55 δισ. δολαρίων. Αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης διαβεβαίωσε χθες ότι η πώληση δεν εγείρει ανησυχίες για θέματα ανταγωνισμού και είναι μάλλον σίγουρο ότι θα εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές. Παρ’ όλα αυτά, κάποιοι αναλυτές εξέφρασαν αβεβαιότητα για τον τρόπο με τον οποίο οι αγοραστές -και δη η Koc- θα χρηματοδοτήσουν μια τέτοια συμφωνία, ενώ το εργατικό συνδικάτο Petrol-Is, στο οποίο πρόσκειται το προσωπικό της Tupras, προσέφυγε στο Κρατικό Συμβούλιο (Danistay) ζητώντας ακύρωση της πώλησης.

Οπως ανακοίνωσε το συνδικάτο, θεωρεί «παράνομο» το έγγραφο στο οποίο βασίζεται η «επίσης παράνομη» πώληση. Εξίσου δυναμικά, υπενθυμίζεται, είχε κινηθεί και πέρυσι το Petrol-Is, προκαλώντας την κατάρρευση των προσπαθειών της Αγκυρας για τη διάθεση μεριδίου 66% του κρατικού ομίλου, αντί 1,3 δισ. δολαρίων.

Παρά τη θεαματική άνοδο της τιμής μετοχής της Tupras, εκείνη της Koc -η οποία συμμετέχει κατά 80% στην κοινοπραξία- υποχώρησε, όπως άλλωστε και εκείνη της Shell. Οι αναλυτές αναμένουν την ανακοίνωση του προγράμματος χρηματοδότησης της συμφωνίας, η οποία όμως θεωρείται από κάποιους ως πρώτη επιτυχία της Koc σε μια τόσο σημαίνουσα ιδιωτικοποίηση, μετά τις ανεπιτυχείς προσφορές της σε προηγούμενες δημοπρασίες. H εξαγορά της Tupras -του μοναδικού ομίλου διυλιστηρίων της Τουρκίας, με ετήσια παραγωγική δυνατότητα 27,6 εκατ. τόνων- θα διευκολύνει και τις εργασίες των εταιρειών διανομής Aygaz και Opet. H πρώτη συμμετέχει με 7% στην κοινοπραξία και η τιμή μετοχής της αυξήθηκε χθες κατά 9,9%.

Από τις ξένες υποψήφιες αγοράστριες, η ουγγρική MOL, η ιταλική ENI, η αυστριακή OMV, η πολωνική PKN Orlen και η ινδική Indian Oil Corp. είτε ακυρώθηκαν είτε απέσυραν τη συμμετοχή τους στη δημοπρασία της Δευτέρας. Πάντως, τα αποτελέσματα της δημοπρασίας θα αποτιμηθούν από την αρμόδια επιτροπή και στη συνέχεια θα κατατεθούν προς έγκριση στο Συμβούλιο Ανταγωνισμού, πριν αποσταλούν για το τελικό «πράσινο φως» στο ανώτατο συμβούλιο ιδιωτικοποιήσεων της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή