Αμετάβλητα παραμένουν τα ευρωεπιτόκια

Αμετάβλητα παραμένουν τα ευρωεπιτόκια

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν προσανατολίζεται σε αλλαγή του επιπέδου των επιτοκίων, μολονότι η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου έχει εντείνει τον κίνδυνο αύξησης του πληθωρισμού και απαιτεί συστηματική παρακολούθηση. Στη δήλωση αυτή προέβη χθες ο πρόεδρος της EKT, Ζαν Κλοντ Τρισέ, που στο πλαίσιο ακρόασής του ενώπιον της επιτροπής νομισματικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διευκρίνισε ότι δεν προετοιμάζει τις αγορές ούτε για μια αύξηση των επιτοκίων ούτε για μια μείωση, καθώς «τα επιτόκια του ευρώ βρίσκονται στα κατάλληλα επίπεδα». Ορισμένοι οικονομικοί αναλυτές, πάντως, εκτιμούν ότι η Τράπεζα προτίθεται να αυξήσει τα επιτόκια παρά την προβλεπόμενη για το τρέχον και το επόμενο έτος επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Συστηματική επιτήρηση

Ο κ. Τρισέ τόνισε ειδικότερα ότι παρά την εκτίναξη των τιμών του αργού κατά 60%, οι απαιτήσεις για αυξήσεις των μισθών παραμένουν σε λογικά επίπεδα και δεν παρατηρούνται ενδείξεις «δευτερογενών» πληθωριστικών επιπτώσεων. Τόνισε, ωστόσο, ότι απαιτείται συστηματική παρακολούθηση «προκειμένου να διασφαλισθεί ότι οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις για τον πληθωρισμό θα παραμείνουν σε σταθερά επίπεδα». H ομιλία του κ. Τρισέ απηχεί έντονα το ανακοινωθέν που εξέδωσε η τράπεζα πριν από δύο εβδομάδες μετά την τακτική συνεδρίασή της και στο οποίο προειδοποιούσε για τον κίνδυνο αύξησης πληθωρισμού τονίζοντας την ανάγκη για «συστηματική επιτήρηση». Οι δηλώσεις του είναι, άλλωστε, παρόμοιες με τα σχόλια στα οποία προέβη ο ίδιος τη Δευτέρα μετά τη συνάντησή του με τους διοικητές κεντρικών τραπεζών της G10. Σημειωτέον ότι στο πλαίσιο συνέντευξής του σε γερμανικό οικονομικό περιοδικό ο κορυφαίος οικονομολόγος της EKT, Οτμαρ Ισινγκ, τόνισε επίσης την ανάγκη να καιροφυλακτεί η Τράπεζα για τυχόν αύξηση του πληθωρισμού εξ αιτίας του υψηλού κόστους του πετρελαίου και των ανάλογων αιτημάτων για αυξήσεις μισθών.

Ο κ. Τρισέ προσέθεσε, άλλωστε, ότι η EKT εξακολουθεί να καταγράφει προσεκτικά τις εξελίξεις στην πιστωτική επέκταση και την προσφορά χρήματος, καθώς τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα στα οποία βρίσκονται τα επιτόκια του ευρώ εδώ και 27 μήνες έχουν σαν αποτέλεσμα να επιταχύνεται ο ρυθμός αύξησης των δύο αυτών παραμέτρων, καθώς και ο ρυθμός αύξησης των στεγαστικών δανείων. «Συνήθη τακτική» της EKT χαρακτήρισε τις εν λόγω δηλώσεις ο Τζανλούκα Σάλφορντ, αναλυτής της JP Morgan, που επεσήμανε ότι για μια ακόμη φορά «τονίζουν πως πρέπει να παραμείνουν σε επιφυλακή, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις δευτερογενών πληθωριστικών πιέσεων». Ωστόσο, ο Ντέιβιντ Μπράουν, οικονομικός αναλυτής της Bear Stearns του Λονδίνου, διέβλεψε αμηχανία στις δηλώσεις Τρισέ και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η Τράπεζα εξακολουθεί να αδημονεί να αυξήσει τα επιτόκια το συντομότερο δυνατόν». O ίδιος προέβλεψε, ωστόσο, ότι η οικονομία της Ζώνης Ευρώ θα σημειώσει ανάπτυξη μόλις 1,3% το τρέχον έτος και περί το 1,8% το επόμενο. Σημειωτέον ότι κ. Τρισέ δεν παρέλειψε να τονίσει πως οι επιπτώσεις του τυφώνα «Κατρίνα» έχουν επιδεινώσει τις προοπτικές ανάπτυξης της αμερικανικής και κατ’ επέκταση της παγκόσμιας οικονομίας, μολονότι προσέθεσε ότι η αμερικανική οικονομία θα ανακάμψει αμέσως μόλις αρχίσει η διαδικασία ανοικοδόμησης των περιοχών που επλήγησαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή