Επαφές με τρεις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες ο Πούτιν

Επαφές με τρεις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες ο Πούτιν

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στελέχη των τριών μεγαλύτερων πετρελαϊκών εταιρειών των ΗΠΑ, ExxonMobil, Chevron και ConocoPhillips, θα συναντηθεί αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Πούτιν στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του OHE που ξεκίνησε χθες.

Και οι τρεις κολοσσοί φιλοδοξούν να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη της τεράστιας πηγής φυσικού αερίου Στόκμαν του ρωσικού μονοπωλίου Gazprom, στη Θάλασσα του Μπάρεντς. H πηγή αυτή έχει τη δυνατότητα να τροφοδοτήσει με σημαντικούς όγκους υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) τις ΗΠΑ για μισό αιώνα. Αυτή την εβδομάδα, η Gazprom δεσμεύθηκε να δημοσιοποιήσει τον κατάλογο των πέντε επικρατέστερων μεταξύ εννιά υποψηφίων, εκ των οποίων και εταιρείες από τη Νορβηγία και την Ιαπωνία.

Οι τρεις εταιρείες επιδιώκουν να επεκτείνουν ευρύτερα τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία. H Conoco έχει προωθήσει περισσότερο απ’ όλες τα σχέδιά της, με την περυσινή εξαγορά μεριδίου 10% της υπ’ αριθμόν 1 ρωσικής πετρελαϊκής, Lukoil. H εταιρεία επιζητεί αύξηση της συμμετοχής της στο 20% και έναρξη προγράμματος από κοινού παραγωγής πετρελαίου στη Βόρεια Ρωσία. Οσο για την Exxon, η βασική δραστηριότητά της στη χώρα είναι η πηγή φυσικού αερίου Sakhalin-1 στη ρωσική Απω Ανατολή. Το πρόγραμμα είναι ύψους 10 δισ. δολαρίων και οι πρώτες ποσότητες θα αρχίσουν να αντλούνται τον Οκτώβριο. H παραγωγή θα φθάσει στο ζενίθ της των 250.000 βαρελιών ημερησίως στα τέλη του 2006. H Chevron δεν συμμετέχει σε μεγάλα προγράμματα στη Ρωσία και οι δραστηριότητές της επικεντρώνονται στο Καζακστάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή