EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O αυστραλιανός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός Telstra ιδιωτικοποιείται

Με ισχνή πλειοψηφία το αυστραλιανό κοινοβούλιο ενέκρινε χθες την ιδιωτικοποίηση του τηλεπικοινωνιακού κολοσσού Telstra Corp. Ltd. γεγονός το οποίο θα επιτρέψει στην κυβέρνηση της Καμπέρα να εκποιήσει μετοχικό μερίδιο ύψους 28 δισεκατομμυρίων αυστραλιανών δολαρίων (22 δισ. δολ ΗΠΑ). Πρόκειται για την πώληση του πιο μεγάλου κρατικού μετοχικού μεριδίου στον κόσμο κατά τα τελευταία 20 χρόνια. H κυβέρνηση συνασπισμού της Καμπέρα, αναμένεται να αποφασίσει έως τις αρχές του ερχομένου έτους εάν η διαδικασία της πωλήσεως του 51,8% του κρατικού μετοχικού μεριδίου στην Telstra, θα ολοκληρωθεί εντός του 2006. Πέντε συναφή νομοσχέδια για την ιδιωτικοποίηση της Telstra ενεκρίθησαν με ψήφους 37 υπέρ έναντι 35 κατά. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της κοινής γνώμης το 70% των Αυστραλών είναι αντίθετοι στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της Telstra Corp.Ltd.

Υψηλά κέρδη η Lehman Brothers

H αμερικανική επενδυτική τράπεζα Lehman Brothers Holdings ανακοίνωσε χθες ότι τα κέρδη της το τρίτο τρίμηνο εφέτος σημείωσαν άνοδο κατά 74%, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων της Ουόλ Στριτ, χάρη στον κλάδο του underwriting και των ομολόγων στεγαστικών δανείων. H Lehman Brothers η οποία είναι η πρώτη από τις επενδυτικές τράπεζες που ανακοίνωσε τα οικονομικά της αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου ανέφερε ότι τα καθαρά της κέρδη την προαναφερθείσα περίοδο αυξήθηκαν στα 879 εκατομμύρια δολάρια ή κατά 2,94 δολάρια ανά μετοχή. Την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι η κερδοφορία της είχε διαμορφωθεί στα 505 εκατομμύρια δολάρια ή κατά 1,71 δολάρια ανά μετοχή. Τα καθαρά της έσοδα αυξήθηκαν κατά 47% στα 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Γαλλία: Καμπανάκι για ακίνητα

Η γαλλική κατασκευαστική επιχείρηση Bouygues αύξησε τον στόχο της αναφορικά με τις πωλήσεις της το 2005, προειδοποίησε, όμως, ότι έρχονται δύσκολοι καιροί στην ήδη ακμάζουσα αγορά κατοικίας στη Γαλλία. Το πρώτο εξάμηνο εφέτος τα λειτουργικά κέρδη της Bouygues σημείωσαν άνοδο κατά 23%. Σε συνέντευξή του στο Παρίσι, ο Μάρτιν Μπούιγκ, διευθύνων σύμβουλος της εν λόγω επιχειρήσεως ανέφερε ότι η αγορά κατοικίας στη Γαλλία θα αρχίσει να εξασθενεί από το 2006-7 έπειτα από έξι χρόνια ανοδικής πορείας. Τα προ φόρων κέρδη της Bouygues το πρώτο εξάμηνο εφέτος αυξήθηκαν στα 853 εκατομμύρια ευρώ από 696 εκατομμύρια ευρώ την αντίστοιχη περίοδο το 2004.

Παραγωγικότατη παραμένει η Κίνα

Ανοδο κατά 16% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας τον περασμένο Αύγουστο διατηρώντας μία σταθερή και ισχυρή τάση, χάρη στην άνθηση των εξαγωγών και στις ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι δεν έχουν παρουσιασθεί ακόμη ισχυροί οιωνοί επιβραδύνσεως του ρυθμού της κινεζικής οικονομικής αναπτύξεως. Ως αποτέλεσμα, το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας αναμένεται να διογκωθεί περαιτέρω. Τον περασμένο Ιούλιο η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας είχε σημειώσει αύξηση της τάξεως του 16,1%.

Στα αποθέματα κατέφυγαν οι ΗΠΑ

Η αμερικανική κυβέρνηση πούλησε 11 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας για να εξασφαλίσει επάρκεια στον εφοδιασμό των ενεργειακών εταιρειών, μετά τον καταστροφικό τυφώνα «Κατρίνα». Πρόκειται για το ήμισυ από την ποσότητα των 30 εκατομμυρίων βαρελιών που είχε προσφέρει εν αναμονή της ανακάμψεως της πετρελαϊκής παραγωγής στις ΗΠΑ. Χθες ο Αμερικανός υπουργός Ενεργείας Σάμουελ Μπόντμαν επανέλαβε χθες ότι οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα για τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή