EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτίναξη μαύρου χρυσού στη Νέα Υόρκη

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 ετών έφθασε χθες η τιμή του χρυσού στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης COMEX, καθώς οι επενδυτές εστράφησαν προς το ευγενές μέταλλο λόγω ανησυχιών για ενδεχόμενη άνοδο του πληθωρισμού και για την προοπτική επιβραδύνσεως του ρυθμού της οικονομικής αναπτύξεως στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, τα προθεσμιακά συμβόλαια του μηνός Δεκεμβρίου έφθασαν κατά το άνοιγμα των συναλλαγών χθες το πρωί στα 459 δολάρια η ουγγιά. Στην απογευματινή συνεδρίαση η τιμή του χρυσού για τα συμβόλαια Δεκεμβρίου έκλεισε στα 457,70 δολάρια η ουγγιά. Σημειωθήτω ότι τον Ιούνιο του 1988 η τιμή του χρυσού είχε φθάσει στα 470 δολάρια η ουγγιά, που ήταν και η υψηλότερη κατά τα τελευταία 17 χρόνια.

Ετοιμες να ανοίξουν στρόφιγγες

Η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη εξαγωγός χώρα πετρελαίου στον κόσμο, υπεσχέθη εκ νέου ότι θα αυξήσει την παραγωγή της εάν χρειασθεί, τόνισε όμως ότι εκείνο το οποίο χρειάζονται οι καταναλωτές περισσότερο είναι τα προϊόντα διυλίσεως, όπως η βενζίνη και το πετρέλαιο θερμάνσεως. Σύμφωνα με δηλώσεις του διαδόχου του σαουδαραβικού θρόνου πρίγκιπα Σουλτάν, τις οποίες μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο SPA, για τη φρενήρη άνοδο της τιμής του πετρελαίου ευθύνεται η διεθνής έλλειψη διυλιστηρίων και «όχι το ίδιο το αργό». «Ανησυχούμε για την άνοδο της τιμής του πετρελαίου και επιβεβαιώνουμε ότι η Σαουδική Αραβία είναι πρόθυμη να πράξει ό,τι είναι δυνατόν για την αντιστάθμιση των ελλείψεων στην αγορά και για την ικανοποίηση της διεθνούς ζητήσεως», όπως δήλωσε ο πρίγκιπας Σουλτάν σε όμιλο Σαουδαράβων και Αμερικανών επιχειρηματιών στη Νέα Υόρκη. Σημειωθήτω ότι ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν κάλεσε την εβδομάδα αυτή τα πετρελαιοπαραγωγά κράτη του OPEC να αυξήσουν την παραγωγή τους ώστε να τεθεί κάποιος φραγμός στην αλματώδη άνοδο της τιμής του «μαύρου χρυσού».

Lufthansa: Αυξήσεις σε εισιτήρια

Η διαρκής άνοδος της τιμής του πετρελαίου ώθησε τη γερμανική αεροπορική εταιρεία «Lufthansa» να αυξήσει τα πρόσθετα τέλη επί των καυσίμων σε όλα τα δρομολόγιά της από τις 26 του τρέχοντος μηνός. Για τις μακρινές πτήσεις η αύξηση θα είναι 52 ευρώ από 37 ευρώ που είναι σήμερα και για τις μεσαίας διάρκειας 12 ευρώ έναντι εννέα ευρώ.

Πώληση μετοχών η MasterCard

H πιστωτική κάρτα MasterCard Inc. θα αποκομίσει έως και 2,45 δισεκατομμύρια δολάρια από την πώληση μετοχών της μέσω δημόσιας εγγραφής, όπως ανακοίνωσε χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην Ουάσιγκτον. Διαδικαστικά θέματα για το underwriting έχουν ανατεθεί στην επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs & Co.

«Καμπανάκι» για την Ελβετία

Η ελβετική τράπεζα Swiss National Bank προειδοποίησε χθες για τους κινδύνους που κυοφορεί η άνοδος της τιμής του πετρελαίου στο ρυθμό της οικονομικής αναπτύξεως της χώρας, με αποτέλεσμα τη διατήρηση των επιτοκίων της σε ιστορικώς χαμηλό επίπεδο. Τόνισε πάντως ότι «η αναπτυξιακή πορεία της ελβετικής οικονομίας θα συνεχισθεί και το δεύτερο εξάμηνο του 2005».

Bear Sterns: Ανοδος κερδών 34%

Ανοδο κατά 34% σημείωσε η κερδοφορία της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Bear Sterns Cos. Inc. το τρίτο τρίμηνο εφέτος, χάρις στην ισχυρή απόδοση των χρηματιστηριακών εργασιών της και στις τραπεζικές επενδυτικές συναλλαγές. Τα κέρδη της αυξήθηκαν στα 378,3 εκατ. δολ. έναντι 283,3 εκατ. δολ. το τρίτο τρίμηνο του 2004.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή