H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ οι Αμερικανοί καταμετρούν τα θύματα της φονικού «Κατρίνα» στη Νέα Ορλεάνη και η Wall Street μαζί με το δολάριο τις πετρελαϊκές της συνέπειες, η ανησυχία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και την ισχύ της βιομηχανίας επανήλθαν ξανά χθες στην επιφάνεια δίδοντας υπόσταση στα «απαισιόδοξα» σενάρια. Αξίζει να επισημανθεί ότι τα χθεσινά στοιχεία είναι τα πρώτα που απεικονίζουν την κατάσταση μετά το πέρασμα του κυκλώνα «Κατρίνα». Συγκεκριμένα, ο δείκτης της βιομηχανικής δραστηριότητας της Κεντρικής Τράπεζας της Φιλαδέλφεια υποχώρησε ραγδαία τον μήνα Σεπτέμβριο σχεδόν σε αρνητικό επίπεδο!!! O κύριος μηνιαίος δείκτης που καταγράφει η Τράπεζα, έπεσε στα επίπεδα των 2,2 μονάδων τον Σεπτέμβριο, ενώ οι οικονομολόγοι της Wall Street είχαν προβλέψει τον δείκτη στα επίπεδα των 14,0 μονάδων.

Ωστόσο, ακόμη και αυτά τα στοιχεία είχαν πρόσκαιρη επίδραση στις αμερικανικές αγορές, που εξακολουθούν να αισιοδοξούν!!! Οι επενδυτές αδιαφόρησαν για την επιδείνωση της βιομηχανικής δραστηριότητας, επειδή δίδουν μεγαλύτερη σημασία στο τι κάνουν οι Αμερικανοί καταναλωτές. H εξέλιξη αυτή δεν ανησύχησε ιδιαίτερα ούτε τη Wall Street ούτε το δολάριο. H Wall αισιοδοξεί ότι θα βγει ωφελημένη από την ανοικοδόμηση της απάνθρωπα πληγείσης περιοχής διότι θα δοθεί ώθηση στην οικονομία και από το ενδεχόμενο μιας γενναιόδωρης συμπεριφοράς του Αλαν Γκρίνσπαν.

Να επισημανθεί ότι τα χθεσινά στοιχεία που ανακοινώθηκαν επιβεβαιώνουν και την απρόσμενη ραγδαία υποχώρηση της βιομηχανικής δραστηριότητας στην καίριας σημασίας ευρύτερη βομηχανική περιοχή του Σικάγου, που σημειώθηκε πριν από το πέρασμα του «Κατρίνα». Σύμφωνα με τα στοιχεία εκείνα που ανακοίνωσε το Chicago Purchasing Managers, ο γενικός δείκτης της βιομηχανικής δραστηριότητας κατέρρευσε στα επίπεδα των 49,2 μονάδων τον Αύγουστο, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2003! O συγκεκριμένος δείκτης αποτελεί το κρισιμότερο στοιχείο για τους πάντες και τα πάντα, καθώς η πτώση του κάτω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει ότι όχι μόνο σταμάτησε η εντυπωσιακή δυναμική επέκτασης της βιομηχανίας, αλλά εισήλθε σε περίοδο συρρίκνωσης.

Ομως, επειδή τα στοιχεία για τη βιομηχανική δραστηριότητα σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ ήταν καλύτερα, επισκιάζουν τις ανησυχίες. Τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Institute of Supply Management (ISM), έδειξαν απλώς μικρή υποχώρηση του κύριου δείκτη της βιομηχανικής δραστηριότητας στα επίπεδα των 53,6 μονάδων τον μήνα Αύγουστο. Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία του ISM καταρτίζονται από τις απαντήσεις των μάνατζερ που ελέγχουν περισσότερες από 400 βιομηχανίες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στους τομείς των χημικών, του χαρτιού, της κλωστοϋφαντουργίας, των κομπιούτερ κ.λπ.

Βεβαίως, περισσότερο ανησυχητική ήταν η εικόνα που αναδύθηκε από τη Ζώνη του Ευρώ. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία του δείκτη του Reuters/NTC, που καταρτίζεται από 3.000 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, έδειξαν ότι η βιομηχανική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη υποχώρησε σχεδόν στο κρίσιμο υφεσιακό όριο των 50 μονάδων (η υποχώρηση κάτω από το όριο αυτό σηματοδοτεί τη συρρίκνωση της βιομηχανικής δραστηριότητας). O σχετικός δείκτης έπεσε στις 50,4 μονάδες τον Αύγουστο, μια πτώση που είναι η μεγαλύτερη μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 της Αλ Κάιντα κατά των ΗΠΑ. Παράλληλα, ο ειδικός δείκτης νέων παραγγελιών -ο οποίος καταδεικνύει τις μελλοντικές τάσεις- έπεσε κάτω από τις 50 μονάδες.

Ολα τα παραπάνω αναθέρμαναν τους ενδοιασμούς για τους ρυθμούς ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας ότι δεν θα αντέξει στο παρατεταμένο ενεργειακό σοκ που επιβαρύνεται και από τις παρενέργειες του «Κατρίνα». Υπό το σοκ των εξελίξεων αυτών, φάνηκε να ανατρέπεται η τρέχουσα νομισματική πολιτική! Δηλαδή, η στρατηγική του Αλαν Γκρίνσπαν που εδράζεται στην πολιτική αύξησης των επιτοκίων με σταδιακές μικρές κινήσεις μεγέθους 25 μονάδων βάσης. Στην τελευταία συνεδρίαση της 9ης Αυγούστου ο Αλαν Γκρίνσπαν και οι 10 τραπεζίτες μέλη της FOMC με δικαίωμα ψήφου, αύξησαν ομοφώνως το βασικό επιτόκιο κλειδί κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,5% (από 3,25%), στα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών. Ηταν η δέκατη στη σειρά αύξηση του τρέχοντος ανοδικού κύκλου των αμερικανικών επιτοκίων, που άνοιξε πριν από 16 μήνες όταν τα αμερικανικά επιτόκια είχαν μειωθεί από την FED στο 1%, που ήταν τα χαμηλότερα επίπεδα από το 1958. Και τώρα προεξοφλείται μια μόνο αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της Fed’s open market comittee, στις 20 Σεπτεμβρίου. Δηλαδή θα ανέλθουν στο 3,75% (από το σημερινό επίπεδο του 3,5%). Και μετά τέρμα καθώς στις δύο εναπομείνασες συνεδριάσεις του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, η FED μάλλον θα ξεκουραστεί.

Τώρα και μετά την τελευταία αύξηση, η διαφορά απόδοσης των επιτοκίων δολαρίου-ευρώ έφθασε στο 1,5%, καθώς το ευρωεπιτόκιο παραμένει καθηλωμένο στο 2%. Γεγονός που παρέχει πολύτιμη στήριξη στο δολάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή