Οι Ολλανδοί στις πόρτες της ιταλικής Antonveneta

Οι Ολλανδοί στις πόρτες της ιταλικής Antonveneta

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνο το επίσημο «ναι», διά στόματος των ρυθμιστικών αρχών του τραπεζικού κλάδου της Ιταλίας, φαίνεται πως απομένει για την επισφράγιση της πρώτης εξαγοράς μεγάλου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της χώρας από ξένους. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει με τις χθεσινές εξελίξεις στην υπόθεση Antonveneta και την απόφαση της Banca Popolare Italiana να πωλήσει το μερίδιό της στην τράπεζα αυτή, το οποίο ανέρχεται στο 30%. Οπως διευκρίνισε χθες εκπρόσωπος της ολλανδικής ABN Amro, «η Pop Italiana γνωστοποίησε την πρόθεσή της να πωλήσει και σαφώς εμείς έχουμε την πρόθεση να αγοράσουμε. Βέβαια, δεν υπάρχει ακόμα γραπτή συμφωνία. H κατάσταση είναι περίπλοκη, γιατί χρειάζονται πολλαπλές εγκρίσεις εκ μέρους των ρυθμιστικών αρχών».

Η ιταλική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Consob), η κεντρική τράπεζα της χώρας και οι δικαστικές αρχές έχουν ήδη δώσει ανεπισήμως το «πράσινο φως» στη συμφωνία και αναμένεται να την εγκρίνουν εγκαίρως ώστε να κλείσει την ερχόμενη εβδομάδα. H Pop Italiana, της οποίας το μερίδιο στην Antonveneta «πάγωσε» δικαστήριο τον Αύγουστο, στο πλαίσιο έρευνας για πιθανά οικονομικά εγκλήματα, αναμένει κλείσιμο της συμφωνίας στις 21 Σεπτεμβρίου.

Βάσει της συμφωνίας, η ABN Amro, που ήδη ελέγχει μερίδιο σχεδόν 30% στην Antonveneta, μπορεί να καταθέσει προσφορά εξαγοράς της υπόλοιπης τράπεζας στην ίδια -ακριβή, σύμφωνα με τους αναλυτές- τιμή των 26,50 ευρώ ανά μετοχή, αποτιμώντας την Antonveneta στα 8,2 δισ. ευρώ. Μια πλήρης εξαγορά θα δημιουργήσει μια τράπεζα αξίας 55,2 δισ. δολαρίων, που θα συγκαταλέγεται στις 20 μεγαλύτερες του κόσμου και στις 10 μεγαλύτερες της Ευρώπης βάσει κεφαλαιοποίησης.

Οι αναλυτές χαρακτήρισαν την εξέλιξη «ηθική νίκη για την ABN», η οποία όμως θα πρέπει να εκμεταλλευθεί την επιτυχία της. Αν ευοδωθεί, η συμφωνία μεταξύ της Pop Italiana και της ABN θα σηματοδοτήσει τη θεαματική επιστροφή της μεγαλύτερης τράπεζας της Ολλανδίας, δίνοντας παράλληλα τέλος στη σφοδρή μάχη για την απόκτηση της ένατης ιταλικής τράπεζας και ανοίγοντας τον δρόμο για τη συμμετοχή ξένων στον κατακερματισμένο χρηματοπιστωτικό κλάδο της Ιταλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή