ΕΒΔΟΜΑΔΑ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλείνει την IRU η γερμανική Dresdner Βank

Λουκέτο θα βάλει η γερμανική Dresdner Bank στη μονάδα Institutional Restructuring Unit (IRU) προς τα τέλη του τρέχοντος μηνός, αφού πούλησε επισφαλή δάνεια και στοιχεία του ενεργητικού που δεν έχουν στρατηγική σημασία για τον όμιλο, έναντι 30 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στους κύκλους της τράπεζας. Αξίζει να τονίσουμε ότι η Dresdner Bank, θυγατρική του ασφαλιστικού ομίλου Allianz, ήταν η πρώτη μεγάλη γερμανική τράπεζα που τοποθέτησε το σύνολο των επισφαλών δανείων και λοιπών μη στρατηγικής σημασίας στοιχείων του ενεργητικού υπό τη διαχείριση μιας ξεχωριστής μονάδας με στόχο την πώλησή τους σε επενδυτές και, κατ’ επέκταση, την εκκαθάριση των ισολογισμών της. H IRU ιδρύθηκε, σχεδόν, προ τριετίας για την τοποθέτηση επισφαλών δανείων συνολικής αξίας 35,5 δισ. ευρώ. Το προσωπικό της IRU -που ανέρχεται σε 100 στελέχη- θα απορροφηθεί από άλλα τμήματα της Dresdner Bank, ενώ τα νέα καθήκοντα του νυν επικεφαλής της και μέλους του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, Γιαν Κβάρνστροεμ, θα προσδιοριστούν στο εγγύς μέλλον. Οι αγοραστές των περιουσιακών στοιχείων της IRU είναι ιδιωτικές επενδυτικές εταιρείες όπως είναι η Lone Star και η Cerberus, οι οποίες επικεντρώνονται στην αναδιάρθρωση των επισφαλών δανείων. Για παράδειγμα, η IRU πούλησε τον Ιούνιο δάνεια της τάξεως των 1,4 δισ. ευρώ στη Lone Star και τη Merrill Lynch έναντι αδιευκρίνιστου χρηματικού ποσού.

Βραζιλία: χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής

Η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στη Βραζιλία από το 4,9% του 2004 στο προβλεπόμενο για φέτος 3,4% σε συνδυασμό με την υποχώρηση των ετήσιων πληθωριστικών πιέσεων στο 6%, ήτοι το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί τους τελευταίους 15 μήνες, αυξάνει τις πιθανότητες μιας χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής στη μεγαλύτερη οικονομία της Λαντινικής Αμερικής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, τα βασικά επιτόκια της Βραζιλίας θα μειωθούν κατά το ένα τέταρτο μιας ποσοστιαίας μονάδας από το ζενίθ του 19,75% που είναι το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας διετίας. «Δεν είναι ικανοποιητικό το 3% όταν ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης κυμαίνεται στο 4%, ενώ σε ορισμένες οικονομίες φθάνει ακόμα και το 9%», σημειώνει ο Ντέιβιντ Νιλ, διευθύνων σύμβουλος της βραζιλιάνικης μονάδας της Medtronic Inc., η οποία είναι η μεγαλύτερη κατασκευάστρια βηματοδοτών στον κόσμο. O κ. Νιλ τόνισε ότι τα βασικά επιτόκια θα πρέπει να μειωθούν στο 12% για να διερευνήσει η οικονομική διεύθυνση της Medtronic το ενδεχόμενο χρηματοδότησης των εν λόγω δραστηριοτήτων της από την εγχώρια τραπεζική αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή