H συγκέντρωση του κεφαλαίου πανευρωπαϊκά

H συγκέντρωση του κεφαλαίου πανευρωπαϊκά

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νίκη της ABN Amro που κατέρριψε τελικά τις εθνικές αντιστάσεις στην πολυπόθητη υπόθεση της Banca Antonveneta, οι εξαγορές μεγάλων τραπεζών που στο μεταξύ προηγήθηκαν εντός των ευρωπαϊκών συνόρων και κυρίως η εκδήλωση προθέσεων που παρατηρείται για νέες (ακόμη και στην δύσκαμπτη γερμανική αγορά), δίνουν τη βεβαιότητα ότι ο τραπεζικός χάρτης της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά σύντομα θα αλλάξει σε σημαντικό βαθμό. Υπάρχει πολύ μεγάλη ρευστότητα, υπάρχουν οι ανάγκες που δημιουργεί ο ανταγωνισμός και η παγκοσμιοποίηση για ισχυρότερα επιχειρηματικά σχήματα και υπάρχει και η πολιτική των Βρυξελλών που επιθυμεί να διευκολύνει το κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων, με την ισοπέδωση των εθνικών εμποδίων,για τη δημιουργία μιας πραγματικά ενιαίας και άρα ανταγωνιστικότερης τραπεζικής ευρωπαϊκής αγοράς.

Η τάση της συγκέντρωσης του κεφαλαίου λοιπόν είναι συγκεκριμένη και οι εξελίξεις των δώδεκα τελευταίων μηνών δείχνουν ότι αναπτύσσεται με μια δυναμική. Υπό το πρίσμα αυτό θα ήταν μάλλον παράδοξο να πιστεύει κανείς ότι η ελληνική αγορά θα μείνει εκτός νυμφώνος και ότι δεν θα υπάρξουν τέτοιου είδους τραπεζικοί γάμοι που θα αφορούν και την εγχώρια αγορά. Οπως το πιθανότερο επίσης είναι να υπάρξουν κάτω από το αναπτυσσόμενο αυτό κύμα και συγχωνεύσεις ενδεχομένως (έστω και ως ένα είδος άμυνας) μεταξύ των σημερινών ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων. H προοπτική είναι η περαιτέρω συγκέντρωση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στον χώρο των τραπεζών, διότι αναφερόμαστε πλέον σε έναν κοινό χώρο 400 και πλέον καταναλωτών, με ενιαίους στόχους και κανόνες (και για 11 ισχυρούς και με ενιαίο νόμισμα). Και ως τέτοιος πρέπει να αντιμετωπίζεται. Σε ένα παγκοσμιοποιημένο χρηματοοικονομικό σύστημα δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα εθνικές αγορές. Και η τήρηση των κανόνων του ανταγωνισμού, δεν αφορά πλέον το τι συμβαίνει και ποιος είναι ο βαθμός συγκέντρωσης εντός των εθνικών συνόρων. H έννοια της αγοράς έχει απολύτως ευρωπαϊκή πλέον διάσταση, τουλάχιστον για τα 25 μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και ο ευρωπαϊκός τραπεζικός χάρτης σήμερα είναι κατακερματισμένος. Αυτή η κατάσταση, όπως υποστηρίζει και η Κομισιόν, δεν μπορεί να διατηρηθεί για μακρύ διάστημα. H αγορά δημιουργεί τη δυναμική της…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή