Μίνι καινοτομία από το «μήλο»

Μίνι καινοτομία από το «μήλο»

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία περίοδο που η πρωτοκαθεδρία της στην αγορά των φορητών συσκευών ψηφιακής μουσικής μοιάζει ισχυρότερη από ποτέ, μετά και την πρόσφατη διακοπή της λειτουργίας της Rio, ελέω ανταγωνισμού, η Apple ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα το λανσάρισμα του iPod Nano και ενός κινητού τηλεφώνου, του Rokr, μία από κοινού δημιουργία με την Motorola. Πρόκειται για δύο κινήσεις, που ερμηνεύονται ποικιλοτρόπως από τους αναλυτές, αλλά που σίγουρα δεν περνούν απαρατήρητες.

Νανο-διαστάσεις

Καταρχάς, τα δύο iPod Nano που παρουσιάστηκαν αποσκοπούν στην αντικατάσταση της δημοφιλέστερης σειράς των iPod, των Μini, που μέχρι σήμερα προσέφεραν χωρητικότητες των 4 Gb και των 6 Gb, γεφυρώνοντας με τον τρόπο αυτό, το «χάσμα» ανάμεσα στο μικρό Shuffle (έως 1 Gb) και στο αρχικό iPod των 20 Gb. Επιστρατεύοντας μουσικούς αστέρες, τα Nano αποκαλύφθηκαν «εν χορδαίς και οργάνοις» και εκ πρώτης όψεως κατόρθωσαν να εντυπωσιάσουν, όχι μόνο με τον όμορφο σχεδιασμό τους, αλλά και με το εντυπωσιακά μικρό τους μέγεθος. Οπως μάλιστα ανέφερε ο ίδιος ο Στιβ Τζομπς, το μεγάλο αφεντικό της Apple, «τo iPod Nano αποτελεί τη μεγαλύτερη επανάσταση μετά το αρχικό iΡod».

Είναι όμως πράγματι έτσι; Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, όντως η συσκευή κατορθώνει να συμπιέζει πολλά χαρακτηριστικά σε πολύ μικρό μέγεθος. Τα δύο iPod Nano έχουν σχεδόν το μέγεθος μιας επαγγελματικής κάρτας και είναι το ίδιο λεπτά με ένα μολύβι. Θα διατίθενται σε δύο χρώματα, άσπρο και μαύρο, με χωρητικότητες 2 Gb και 4 Gb (που χωρά έως και 1.000 τραγούδια), χρησιμοποιώντας (για πρώτη φορά σε αυτά τα μεγέθη) μνήμες flash, αντί για μικροσκοπικούς σκληρούς δίσκους. Αμφότερες οι συσκευές διαθέτουν έγχρωμη οθόνη 1,5 ίντσας, όπως επίσης και μία σειρά από ενδείξεις, όπως η ώρα και ένα χρονόμετρο. Επιπλέον, τα Nano εκτός από θύρα USB 2.0, διαθέτουν και ειδική θύρα σύνδεσης με σειρά από αξεσουάρ, πολλά εκ των οποίων έχουν σχεδιαστεί από την Αpple, αποκλειστικά για τα νέα μέλη των iPod. Θα πρέπει πάντως να σημειώσουμε, ότι το προγενέστερο πλέον iPod Mini των 6Gb στοιχίζει όσο και το νυν iPod Nano των 4 Gb, ήτοι περί τα 225 ευρώ στις ΗΠΑ. Επιπλέον, η αυτονομία των 14 ωρών φαντάζει σχετικά μικρή για συσκευή, που χρησιμοποιεί μνήμη flash.

Αντεπιτίθεται η Sony

Ασφαλώς, η κίνηση της Apple να κυκλοφορήσει το iPod Nano, θα προκαλέσει και ανάλογες «απαντήσεις» από τον ανταγωνισμό. Η Sony έχει βαλθεί να ανακτήσει μέρος της χαμένης της «αίγλης» στην αγορά των φορητών συσκευών μουσικής, που η ίδια άλλωστε δημιούργησε πριν από 26 χρόνια, όταν και κυκλοφόρησε το πρώτο Walkman. Απαντώντας λοιπόν στους επικριτές της, που επισήμαναν την απουσία κάποιου προϊόντος στην κατηγορία ακριβώς που καλύπτει το iPod Nano και πιο πριν το iPod Mini, η Sony σχεδιάζει να κυκλοφορήσει δύο νέες συσκευές στην Ιαπωνία, έως τα τέλη Νοεμβρίου. Η μία εξ αυτών θα προσφέρει χωρητικότητα 6 Gb, ενώ θα διατεθεί και ένα μοντέλο των 20 Gb (και τα δύο με σκληρό δίσκο), όπως επίσης και τρία νέα players με βάση μνήμες flash.

Κινητό με iΤunes

Αξιοποιώντας τη μεγάλη δημοφιλία της υπηρεσίας iTunes (που επιτρέπει το απευθείας κατέβασμα μουσικής), η Apple, σε συνεργασία με τη Motorola παρουσίασαν έπειτα από έναν και πλέον χρόνο αναμονής, το πρώτο κινητό τηλέφωνο, που ενσωματώνει το iTunes. Το Rokr συγχρονίζεται με το iTunes που χρησιμοποιείτε στον υπολογιστή σας, μέσω καλωδίου USB, ώστε να φορτώνονται άμεσα τα τραγούδια της επιλογής του χρήστη. Πάντως, η Motorola δεν προσφέρει μνήμη μεγαλύτερη από 512 Mb (προαιρετικά), επομένως δεν θα μπορείτε να αποθηκεύσετε περισσότερα από 100 τραγούδια. Εφόσον ακούτε μουσική και δεχτείτε κάποια κλήση, αυτομάτως αυτή σταματά και συνεχίζει από το σημείο εκείνο, μόλις ολοκληρώσετε τη συνομιλία σας. Εμφαση έχει δοθεί και στον τομέα του ήχου, καθώς χρησιμοποιούνται δύο ηχεία απόδοσης τρισδιάστατου στερεοφωνικού ήχου, ενώ μπορούν να αξιοποιηθούν και τα στερεοφωνικά ακουστικά hands-free του Rokr.

Τα υποστηριζόμενα φορμά είναι τα ΜΡ3 και AAC. Το Rokr βέβαια είναι και ένα πλήρως εξοπλισμένο κινητό τηλέφωνο, με υποστήριξη Bluetooth, ενσωματωμένη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή ανάλυσης VGA, παιχνίδια, που υποστηρίζουν και δόνηση για πλουσιότερη εμπειρία ψυχαγωγίας, όπως επίσης και δυνατότητα φωτογραφικής αναγνώρισης όσων σας καλούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή