O ευρωπαϊκός τραπεζικός χάρτης σήμερα

O ευρωπαϊκός τραπεζικός χάρτης σήμερα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα παρουσιάζει σήμερα πολύ μεγάλη ποικιλία από πλευράς συγκέντρωσης της αγοράς και έντασης του ανταγωνισμού εντός των εθνικών συνόρων των μελών-κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σχετικά με τη δομή κατά κάποιο τρόπο του συνόλου των ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων (της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης των 15). Το σύστημα της μιας χώρας διαφέρει σημαντικά σε σχέση με το σύστημα της άλλης, ως ακτινογραφία αριθμών και μεγεθών, και ας είναι ενοποιημένοι οι κανόνες λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και η κίνηση κεφαλαίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο βάθμος συγκέντρωσης της τραπεζικής αγοράς σε λίγα πιστωτικά ιδρύματα, όπως διαπιστώνει κανείς διαβάζοντας τα στοιχεία της EKT, αλλού είναι μεγάλος και αλλού αρκετά μικρός. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Οτι μάλλον δεν υπάρχει ένα ενιαίο μοντέλο ανάπτυξης του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Οι ιδιαιτερότητες εξακολουθούν να διατηρούνται και η αγορά η ίδια, σε κάθε περίπτωση, διαμορφώνει τον τραπεζικό χάρτη. Για παράδειγμα, ο βάθμος συγκέντρωσης του συστήματος -που υπολογίζεται με το μερίδιο αγοράς που καλύπτουν σε κάθε χώρα οι πέντε μεγαλύτερες τράπεζες- στην Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Φινλανδία ξεπερνάει το 80%.

Αντιθέτως, στις μεγάλες αγορές της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας, ο βαθμός συγκέντρωσης είναι αντίστοιχα 22%, 27% και 33%. Μπορεί το πληθυσμιακό εύρος της αγοράς και η παράδοση να παίζουν κάποιο ρόλο, με το δεδομένο ότι η Γερμανία και από πλευράς αριθμού πιστωτικών ιδρυμάτων διατηρεί τα πρωτεία με μεγάλη διαφορά. Διαθέτει 2.225 πιστωτικά ιδρύματα (εγχώρια και ξένα), με τη Γαλλία να ακολουθεί με 939.

Στην Ελλάδα ο βαθμός συγκέντρωσης της τραπεζικής αγοράς μεταφράζεται σε 67% από πλευράς ενεργητικού επί του συνόλου των πιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στη χώρα και είναι αντίστοιχος με το ποσοστό της Δανίας, μιας επίσης ισομεγέθους από πλευράς πληθυσμού χώρας. Στην Ελλάδα λειτουργούν συνολικά 59 πιστωτικά ιδρύματα. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση (των 15 μελών) το σύνολο των τραπεζών φθάνει τις 7.444, ενώ το σύνολο των τραπεζικών καταστημάτων ανέρχεται στο εντυπωσιακό νούμερο των 186.000. Παίρνοντας σαν δείκτη -για να γίνουν οι συγκρίσεις- τα τραπεζικά καταστήματα που λειτουργούν ανά 100.000 κατοίκους σε κάθε χώρα, θα διαπιστώσει κανείς ότι στην Ελλάδα οι τράπεζες βρίσκονται κάτω από τον μέσο όρο της E.E. από πλευράς έκτασης δικτύων. O μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι συγκεκριμένα 49 καταστήματα ανά 100.000 κατοίκους, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο νούμερο είναι 30. Στη Γερμανία είναι 57, στην Ισπανία όπου παρατηρείται η υψηλότερη συχνότητα είναι 97. Στη Βρετανία όμως ο αντίστοιχος αριθμός είναι μόλις 24.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή