Τα πετροδολάρια μετακινούν την αγοραστική δύναμη…

Τα πετροδολάρια μετακινούν την αγοραστική δύναμη…

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάνοντας χρήση των κερδών τους από την εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου, πετρελαϊκές εταιρείες της Μέσης Ανατολής και της Ρωσίας προχωρούν σε εξαγορές σε χώρες του εξωτερικού και επενδύουν όλο και περισσότερα χρήματα σε εταιρείες των αναδυόμενων αγορών. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών διοχετεύεται κυρίως σε ακριβά ακίνητα στις δυτικές πρωτεύουσες ή σε αμερικανικές και ευρωπαϊκές μετοχές. Είναι, ωστόσο, γεγονός ότι οι εταιρείες πετρελαίου εκδηλώνουν αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα φθηνά περιουσιακά στοιχεία των αναδυόμενων οικονομιών. Τον περασμένο μήνα, η Τουρκία έδωσε τη συγκατάθεσή της στη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση στην οποία έχει συμμετάσχει, εκποιώντας έναντι 6,5 δισ. δολαρίων το 55% των μετοχών της Turk Telekom σε όμιλο του οποίου ηγείται η Oger Telecom της Σαουδικής Αραβίας. Αντλησε, έτσι, κεφάλαια απολύτως απαραίτητα στην τουρκική κυβέρνηση που αγωνίζεται να περιορίσει το διευρυνόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας. Οπως επισημαίνει ο Τσαρλς Ρόμπερτσον, αναλυτής αναδυόμενων αγορών στην ING του Λονδίνου, «είναι η πρώτη φορά που χρήματα της Μέσης Ανατολής τοποθετούνται σε άμεσες ξένες επενδύσεις». H εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου έχει δημιουργήσει μια καινούργια κατάσταση, χαρακτηριστικό της οποίας είναι ότι μετακινείται η αγοραστική δύναμη από τις χώρες που καταναλώνουν πετρέλαιο στις χώρες που εξάγουν πετρέλαιο.

Οι χώρες της Μέσης Ανατολής που εξάγουν πετρέλαιο υπολογίζεται ότι έχουν συγκεντρώσει έσοδα ύψους περίπου ενός τρισ. δολαρίων τα τελευταία πέντε χρόνια. Τα χρήματα αυτά διοχετεύονται από τον κρατικά ελεγχόμενο τομέα του πετρελαίου στις τράπεζες και στη συνέχεια σε άλλες εταιρείες που επωφελούνται τόσο από υψηλής αξίας συμβόλαια με την κυβέρνηση, καθώς και από την αύξηση της εγχώριας ζήτησης για αγαθά και υπηρεσίες. Κατά παράδοση οι χώρες της Μέσης Ανατολής συνήθιζαν να επενδύουν δισεκατομμύρια δολάρια που είχαν κερδίσει από το πετρέλαιο για την αγορά περιουσιακών στοιχείων εκπεφρασμένων σε δολάρια και κυρίως σε ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου. Οπως διαπιστώνουν, όμως, οι οικονομικοί αναλυτές τελευταία οι κυβερνήσεις μετατρέπουν τα πετροδολάρια άμεσα σε ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου.

«Σε κάποιο βαθμό τα χρήματα που προήλθαν από την άνοδο του πετρελαίου ανακυκλώνονταν επίσης μέσω μαζικού δανεισμού στο Μεξικό, τη Βραζιλία κ.λπ.» επισημαίνει ο κ. Ρόμπερτσον, αλλά τονίζει ότι «τώρα διοχετεύονται περισσότερο σε μακροπρόθεσμες άμεσες ξένες επενδύσεις ή τουλάχιστον αυτό καταδεικνύουν ορισμένα παραδείγματα». O κ. Ρόμπερτσον αναφέρει μάλιστα την πρόσφατη αγορά μεριδίου της Cell C της Νοτίου Αφρικής από εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας έναντι 140 εκατομμυρίων δολαρίων. H νέα αυτή τάση είναι σχετικά πρόσφατη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας παροχής στοιχείων Deaogic, η αξία των εξαγορών που πραγματοποίησαν φέτος στις αναδυόμενες αγορές διάφορες εταιρείες της Μέσης Ανατολής έφθασε στα 9,9 δισ. δολάρια, ενώ πέρυσι ανερχόταν μόλις στα 264 εκατομμύρια δολάρια.

Οι εταιρείες της Σαουδικής Αραβίας, του Κουβέιτ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων πραγματοποιούν εδώ και χρόνια εξαγορές στη Δύση και ελέγχουν μερίδια σε εταιρείες όπως η Euro Disney, η DaimlerChrysler και η Ferrari. Τελευταία, όλο και περισσότερες ενδείξεις καταδεικνύουν ότι το ενδιαφέρον τους στρέφεται σε αναδυόμενες αγορές με ιδιαίτερη προτίμηση στην Τουρκία. H Etisalat, που έχει έδρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κατέβαλε προσφάτως 2,59 δισ. δολάρια για την εξαγορά του 26% και της διοίκησης της κρατικά ελεγχόμενης Pakistan Telecomunications, ενώ προ μηνών είχε εξαγοράσει το 50% της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας της Δυτικής Αφρικής, Atlantique Telecom. Σχεδιάζει, άλλωστε, να υποβάλει αρχική προσφορά για την επικείμενη πώληση της τουρκικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Telsim αξίας 2,8 δισ. δολαρίων μαζί με εταιρείες της Σαουδικής Αραβίας και του Κουβέιτ.

Ο Σαΐντ αλ Σαΐχ, κορυφαίος οικονομολόγος της National Commercial Bank του Ριάντ, θεωρεί λογική αυτή τη στροφή των επενδυτών της Μέσης Ανατολής σε άμεσες επενδύσεις και την απομάκρυνσή τους από τις τοποθετήσεις χαρτοφυλακίου σε αξιόγραφα όπως τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, των οποίων οι αποδόσεις έχουν υποχωρήσει σημαντικά. Σύμφωνα με το κ. Αλ Σαΐχ, οι επενδυτές σκέφτονται πλέον με πιο σύνθετο τρόπο και «αναζητούν εταιρείες στις αναδυόμενες οικονομίες που έχουν καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης». Οπως, άλλωστε, επισημαίνει ο κ. Αλ Σαΐχ, στις χώρες αυτές ενδιαφέρονται να ασκήσουν έλεγχο και να επηρεάσουν τις αποφάσεις στρατηγικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή