EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μάντελσον: Αναγκαιότητα συνοχής στα εμπορικά θέματα των «25»

Την αναγκαιότητα συνοχής πάνω στα εμπορικά ζητήματα που αφορούν τα 25 κράτη-μέλη της E.E. τόνισε, χθες, ο επίτροπος επί Εμπορικών Θεμάτων, Πίτερ Μάντελσον, υποσχόμενος ότι θα είναι ιδιαίτερα προσεκτικός σε ό,τι αφορά τη θωράκιση των συμφερόντων αγροτών και επιχειρηματιών σε έναν άκρως ανταγωνιστικό κόσμο. Ειδικότερα, ο κ. Μάντελσον αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να διεξαχθούν στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των «25» της E.E., οι κυβερνήσεις των οποίων ήταν πρόσφατα διχασμένες σχετικά με το ζήτημα των εισαγωγών κινεζικών ειδών ρουχισμού. «H Ευρώπη δεν μπορεί να κρύβεται από τον κόσμο», δήλωσε, χθες, στο πλαίσιο ομιλίας του. O ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για την έλλειψη προόδου που σημειώνεται στην απελευθέρωση της παγκόσμιας αγοράς παροχής υπηρεσιών, ένα αίτημα που έχει προβάλει ιδιαιτέρως ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος και αυτός των τηλεπικοινωνιών. Στόχος του κ. Μάντελσον είναι η ομαλή έκβαση των συνομιλιών με τους εμπορικούς εταίρους της E.E. -ιδιαίτερα τις ΗΠΑ για τη μείωση των δασμών και των επιχορηγήσεων στον αγροτικό τομέα- εν όψει της συνάντησης κορυφής του ΠΟΕ, η οποία έχει δρομολογηθεί τον Δεκέμβριο στο Χονγκ Κονγκ.

Carnival: αύξηση 12% στα κέρδη…

Αύξηση κερδών κατά 12% ανακοίνωσε, χθες, η μεγαλύτερη εταιρεία κρουαζιεροπλοίων, Carnival, για το τρίτο τρίμηνο του 2005, ένα αποτέλεσμα που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών επειδή η αύξηση του κόστους καυσίμων την ανάγκασε σε ανατίμηση των εισιτηρίων. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη της Carnival έφθασαν τα 1,15 δισ. δολάρια, ήτοι 1,36 δολάρια ανά μετοχή, έναντι των 1,03 δισ. δολαρίων, ήτοι 1,22 δολάρια ανά μετοχή της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Επιπροσθέτως, ο κύκλος εργασιών για την περίοδο που έληξε στα τέλη του Αυγούστου αυξήθηκε κατά 11%, αλλά, παράλληλα, οι τιμές των καυσίμων ενισχύθηκαν κατά περισσότερο από 12% συγκριτικά με τις εκτιμήσεις της ίδιας της εταιρείας. Τα αισιόδοξα αποτελέσματα της Carnival οφείλονται πρωτίστως στη μεγάλη ζήτηση παρά την κατά 16% αύξηση των τιμών των εισιτηρίων.

… και 32% πάνω της Νike

Υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών ήταν τα κέρδη της κορυφαίας εταιρείας ειδών αθλητικών ενδυμάτων, ρουχισμού και εξοπλισμού Nike για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Αυγούστου, λόγω των δυναμικών πωλήσεων που παρουσιάστηκαν στην αμερικανική αγορά. H κατά 32% αύξηση των κερδών ήταν μια ιδιαίτερη ευχάριστη είδηση, εάν λάβουμε υπόψη ότι το προηγούμενο τρίμηνο η εταιρεία εμφάνισε τον χαμηλότερο ρυθμό αύξησης των εσόδων του τελευταίου εννεάμηνου. Αναλυτικότερα, τα κέρδη της εταιρείας το τρίμηνο που έληξε στις 31 Αυγούστου ανήλθαν στα 432,3 εκατ. δολάρια ή 1,61 δολάρια ανά μετοχή από τα 326,8 εκατ. δολάρια ή 1,21 δολάρια ανά μετοχή της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Τα συνολικά έσοδα ενισχύθηκαν κατά 8% λόγω της κατά 8% αύξησης του τζίρου στις ΗΠΑ.

Κοινή πρόταση εξαγοράς

Από κοινού πρόταση για την εξαγορά της εταιρείας ναυτικού ηλεκτρονικού εξοπλισμού Atlas Electronik ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει η γερμανική χαλυβουργία και κατασκευάστρια πλοίων ThyssenKrupp με τον ευρωπαϊκό όμιλο αεροναυπηγικής ΕΑDS.

Βάσει της μεταξύ τους κατ’ αρχήν συμφωνίας, η ThyssenKrupp στοχεύει στην απόκτηση του 60% του μετοχικού κεφαλαίου της Atlas, με την EADS να αποκτά το υπόλοιπο 40% της εταιρείας, η οποία επί του παρόντος είναι θυγατρική της BaeSystems. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η Atlas αποτιμάται στα 300 εκατομμύρια ευρώ, διαθέτοντας προσωπικό 1.750 ατόμων, και αποτελεί έναν ελκυστικότατο στόχο εξαγοράς στην ευρωπαϊκή ναυτιλιακή βιομηχανία. H προθεσμία υποβολής των προτάσεων λήγει στα τέλη του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της BaeSystems.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή