H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Κυριακή επιφύλαξε ισχυρό ράπισμα στη γερμανική πολιτική ζωή, δεδομένου ότι το αποτέλεσμα είναι το δεύτερο χειρότερο σε εκλογές της Γερμανίας, καθώς πυροδοτεί πολιτικό χάος. Το αποτέλεσμα των εκλογών αποτελεί σύμπτωμα της γενικότερης σύγχυσης του εκλογικού σώματος και των μοιραίων λαθών της Μέρκελ. H ηγέτις των Χριστιανοδημοκρατών υποτίμησε την επίδραση που θα είχε στους ψηφοφόρους η σύγχυση που προκάλεσε ο αντιφατικός προεκλογικός της λόγος.

Η πολιτική παράλυση στο Βερολίνο που έχει ενσκήψει μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Κυριακής, κινδυνεύει να εξελιχθεί με δραματικές παρενέργειες επηρεάζοντας το οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, όχι μόνο εντός των συνόρων της Γερμανίας, αλλά να επεκταθεί σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Με αυτού του μεγέθους τις ανησυχίες έπαιξαν οι αγορές, πυροδοτώντας σημαντική φυγή κεφαλαίων από το ευρώ προς το δολάριο. Με συνέπεια την κατακόρυφη πτώση του ευρώ από τα 1,2150 δολάρια στα 1,2100, που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα επτά εβδομάδων. Στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, οι πωλήσεις μετοχών αρχικώς πήραν διαστάσεις πανικού, όμως στη συνέχεια μετριάσθηκαν και ο δείκτης DAX έκλεισε με πτώση 1,21%.

Οι τροποποιήσεις στις επίμαχες μεταρρυθμίσεις του συστήματος πρόνοιας, είναι σε εκκρεμότητα. Ηδη, τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας σχεδίαζαν να τροποποιήσουν την ήδη τέσσερις φορές τροποποιημένη σύσταση της επιτροπής σοφών αφαιρώντας, μεταξύ άλλων, τη διάταξη που υποχρεώνει τις οικογένειες να αναλάβουν από το κράτος κάποια οικονομικά βάρη της εκπαίδευσης των παιδιών τους. Οι απογοητευμένοι ζητούν ριζική «μεταρρύθμιση των μεταρρυθμίσεων» με τις οποίες μειώνονται, μεταξύ άλλων, τα επιδόματα ανεργίας. Αξίζει να επισημανθεί ότι η μεταρρύθμιση καταρτίστηκε από κοινού από τον κυβερνητικό συνασπισμό σοσιαλδημοκρατών – Πρασίνων και τη χριστιανοδημοκρατική αντιπολίτευση.

«Βίαιη αντίσταση» προανήγγειλαν και τα γερμανικά εργατικά συνδικάτα. Αντίθετα, τα Ινστιτούτα ζητούν η νέα(;) κυβέρνηση να εστιάσει τις προσπάθειές της στη μείωση του φόρου εισοδήματος, την αναθεώρηση των φοροαπαλλαγών και την αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος και εκείνου της περίθαλψης. H νέα κυβέρνηση «δεν πρέπει να διστάσει» να διατηρήσει την κεκτημένη ταχύτητα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, υπόσχεται ο Σρέντερ.

Οι φόβοι ότι η Γερμανία θα καταλήξει σε οικονομική έρημο, ήταν η κραυγή απόγνωσης που ήδη έχει ακουσθεί από άλλους Γερμανούς. Συγχρόνως, ο αριθμός των γερμανικών επιχειρήσεων που κήρυξαν πτώχευση ανήλθε στις 39.600. Κάποιες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Γερμανίας, όπως η αλυσίδα πολυκαταστημάτων KarstadtQuelle, υποχρεώθηκαν να μειώσουν το προσωπικό τους ώστε να ενισχύσουν τα κέρδη τους. Στα ηχηρά ονόματα που κήρυξαν πτώχευση περιλαμβάνονται οι BHG Color Print, Koegel Fahrzeugwerke, Garant Schuh und Mode. Σύμφωνα με την Creditreform, οι πτωχεύσεις θα κοστίσουν φέτος στη γερμανική οικονομία περί τα 39,4 δισ. ευρώ, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων που έχασαν τη θέση τους για τον λόγο αυτό διαμορφώνεται στα 605.000 άτομα. Επί πλέον, η ανεργία στα ανατολικά κρατίδια εξακολουθεί να κυμαίνεται σε διπλάσια επίπεδα απ’ αυτά των δυτικών κρατιδίων, φθάνοντας το 18,5%. H υπόσχεση της ευμάρειας, που δεν έχει εκπληρωθεί για όλους, αποτελεί βόμβα για το σύστημα.

Σε καταλύτη για την ομολογουμένως κακή πορεία της γερμανικής οικονομίας έχει εξελιχθεί εφέτος το ακριβό πετρέλαιο. Το ινστιτούτο οικονομικών ερευνών HWWA προειδοποίησε ότι «δεν πρέπει να περιμένουμε από τη γερμανική οικονομία να ξεπεράσει σύντομα την παρούσα κάμψη», έστω και αν «οι συνθήκες παγκοσμίως παραμένουν ευνοϊκές, η νομισματική πολιτική επεκτατική και τα επιτόκια πολύ χαμηλά». H επιδείνωση στην οποία δυστυχώς συγκλίνουν όλες οι προβλέψεις για την πτώση του βιοτικού επιπέδου στη Γερμανία τα προσεχή δέκα χρόνια, φάνηκε στο αποτέλεσμα. Για μια πλούσια χώρα, όπως η Γερμανία, η πτώση αυτή θα είναι εξαιρετικά σοβαρή και ταπεινωτική.

Ηδη αρκετοί Γερμανοί βιώνουν την κατάσταση αυτή. H ανεργία θερίζει στη Γερμανία, καθώς οι επιχειρήσεις υλοποιούν τα προγράμματα μείωσης του λειτουργικού κόστους τους και οι αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις του νόμου Χαρτς IV, που άρχισαν να ισχύουν από τον Ιανουάριο, προκαλούν τριγμούς. O διαβόητος αυτός μεταρρυθμιστικός νόμος επέβαλε δραματικές ανατροπές στο εργασιακό τοπίο και την πρώτη κατάργηση επιδομάτων ανεργίας στη χώρα από το 1945. O αριθμός των ανέργων ανέρχεται, επίσημα, σε 5 εκατομμύρια, όμως ανεπίσημα σε 9 εκατομμύρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή