Καμπανάκι κινδύνου για πετρέλαιο από EKT

Καμπανάκι κινδύνου για πετρέλαιο από EKT

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους κινδύνους που εγκυμονεί για την οικονομική ανάκαμψη της Ζώνης του Ευρώ η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου επανέλαβε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σε συνέντευξή που παραχώρησε στο πλαίσιο επίσκεψής του στην πρωτεύουσα της Λεττονίας Ρίγα, ο αντιπρόεδρος της EKT, Λουκάς Παπαδήμος, τόνισε πως «όσο χαμηλότερες είναι οι τιμές του πετρελαίου, τόσο καλύτερα είναι για τις προοπτικές ανάπτυξης και πληθωρισμού». Προσέθεσε, ωστόσο, ότι μέχρι στιγμής, η EKT δεν έχει διαπιστώσει ανοδικές πιέσεις στους μισθούς και τις τιμές καταναλωτή στη Ζώνη του Ευρώ. Την ίδια στιγμή, πάντως, δρομολογείται γαλλοβρετανική πρωτοβουλία, ώστε να προσεγγίσουν αξιωματούχοι της G7 τις χώρες παραγωγούς πετρελαίου με σκοπό να διασφαλίσουν διαφάνεια την αγορά μαύρου χρυσού.

Επιβράδυνση ανάπτυξης

Στη συνάντηση που πραγματοποίησε στις αρχές Σεπτεμβρίου, η Τράπεζα ανέφερε τη συνεχιζόμενη άνοδο των τιμών του πετρελαίου ως παράγοντα που μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη και να επιταχύνει τον πληθωρισμό. Αναθεώρησε, έτσι, προς τα κάτω τις προβλέψεις της για ανάπτυξη στο 1,3% για το τρέχον έτος και στο 1,8% για το επόμενο από τις προηγούμενες για 1,4% και 2,0% αντιστοίχως. Παράλληλα αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό του τρέχοντος έτους στο 2,2% από το 2,0%. Οπως, άλλωστε, τόνισε ο κ. Παπαδήμος, σε ορισμένες χώρες – μέλη της Ζώνης του Ευρώ ο ρυθμός αύξησης των δανείων του ιδιωτικού τομέα και των τιμών των κατοικιών είναι ταχύτερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, πράγμα που στοιχειοθετεί έναν επιπλέον κίνδυνο για αύξηση του πληθωρισμού. Την ίδια στιγμή στο Παρίσι, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Τιερί Μπρετόν, δήλωσε ότι από κοινού με τον Βρετανό ομόλογό του, Γκόρντον Μπράουν, εξετάζουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν αξιωματούχοι της G7 τις χώρες παραγωγούς πετρελαίου για να συζητήσουν το ζήτημα της διαφάνειας στις τιμές. O κ. Μπρετόν έχει ήδη συναντηθεί με τους επικεφαλής μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών στο Παρίσι σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει μεγαλύτερη διαφάνεια σε ό,τι αφορά τις τιμές του πετρελαίου στη Γαλλία, αλλά και να αναζητήσει μαζί τους τρόπους για να διατηρηθούν οι τιμές υπό έλεγχο.

Υποβάθμιση προβλέψεων

Στο μεταξύ, όμως, αναμένεται στη διάρκεια της εβδομάδας να υποβαθμίσει την πρόβλεψή του για ανάπτυξη το ΔΝΤ στο 1,2% για το τρέχον έτος και στο 1,8% για το επόμενο, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις της για την οικονομική δραστηριότητα. Στο γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας προστέθηκε, άλλωστε, από χθες και η ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία της Ζώνης του Ευρώ η ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια στη Γερμανία, καθώς αν παραταθούν επί μακρόν οι διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού εκτιμάται ότι η ανασφάλεια θα υπονομεύσει την επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία και παράλληλα θα καλλιεργήσει αμφιβολίες σε ό,τι αφορά τις προοπτικές υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Εξάλλου, ο Χοσέ Μανουέλ Γκονζάλες Πάραμο, μέλος του Δ.Σ. της EKT, υπεραμύνθηκε χθες της νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας, αντικρούοντας το επιχείρημα ότι οι οικονομικές αποκλίσεις ανάμεσα στις 12 χώρες – μέλη του ευρώ έχουν διευρυνθεί μετά την εισαγωγή του ευρώ. O κ. Γκονζάλες Πάραμο ισχυρίσθηκε ότι οι αποκλίσεις στους δείκτες ανάπτυξης είναι σχετικά μικρές συγκρινόμενες με εκείνες άλλων νομισματικών ζωνών. Προσέθεσε μάλιστα ότι ο καλύτερος τρόπος για να κατευθύνει κανείς την κατανομή των πόρων στους διάφορους τομείς και τις διάφορες χώρες της Ζώνης του Ευρώ είναι να επιτύχει μακροπρόθεσμα τη νομισματική σταθερότητα και τόνισε ότι «αυτή είναι η μεγαλύτερη συνεισφορά της νομισματικής πολιτικής στην οικονομική ευημερία». Υπενθυμίζεται ότι η EKT διατηρεί τα επιτόκια του ευρώ στα χαμηλά επίπεδα του 2% τους τελευταίους 27 μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή