Κομισιόν: Στο στόχαστρο και η Βρετανία για παραβίαση κανόνων περί ελλειμμάτων

Κομισιόν: Στο στόχαστρο και η Βρετανία για παραβίαση κανόνων περί ελλειμμάτων

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη… Βρετανία θέτει τώρα στο στόχαστρο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παραβίαση των κανόνων περί δημοσίων ελλειμμάτων. Αυτό, τουλάχιστον, προκύπτει από σχέδιο έκθεσης του εκτελεστικού σκέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο η Επιτροπή πρόκειται να επικυρώσει αύριο, Τετάρτη.

Παρότι η Βρετανία δεν είναι μέλος της Ευρωζώνης, παραμένει υποχρεωμένη να καταβάλει προσπάθειες προκειμένου τα ελλείμματά της να μην υπερβαίνουν το όριο του 3% επί του ΑΕΠ, το οποίο προβλέπεται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις χώρες που έχουν υιοθετήσει το ευρώ, δεν κινδυνεύει να της επιβληθούν κυρώσεις για το δημόσιο έλλειμμά της. H χώρα ενημέρωσε την Επιτροπή στα τέλη Αυγούστου ότι το έλλειμμά της για το οικονομικό έτος Απριλίου 2004 – Μαρτίου 2005 διαμορφώθηκε στο 3,2%, διατηρούμενο για δεύτερη συνεχή χρονιά σε επίπεδα άνω του ορίου του Συμφώνου Σταθερότητας.

Σύμφωνα με το σχέδιο της έκθεσης, «τα στοιχεία για την περίοδο αυτή αποδεικνύουν την ύπαρξη υπερβολικού ελλείμματος στο Ηνωμένο Βασίλειο», ενώ «δείχνουν ότι, χωρίς αλλαγή πολιτικής, το έλλειμμα αναμένεται να διατηρηθεί πάνω από το 3% για το οικονομικό έτος 2005-06 (στο 3,25% του ΑΕΠ), αλλά και για το 2006-07». Ετσι, «η Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για το Ηνωμένο Βασίλειο».

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση της χώρας πιστεύει πως στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ο οικονομικός κύκλος, η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών και η σημασία των δημοσίων επενδύσεων. Οπως τόνισε ο εκπρόσωπος αυτός, «οι προβλέψεις στον προϋπολογισμό του 2005 δείχνουν ότι η Βρετανία καλύπτει τους δημοσιονομικούς κανόνες για τον κύκλο αυτό, ότι τα δημόσια οικονομικά είναι βιώσιμα και ότι οι πρόσφατες αυξήσεις των επενδύσεων του δημόσιου τομέα είναι εφικτές».

Η Βρετανία παρουσίασε δημοσιονομικά πλεονάσματα κατά την περίοδο 1998-2001, κάτι που σημαίνει ότι το μέσο έλλειμμά της για την τελευταία εξαετία θα είναι πολύ χαμηλότερο από το όριο του 3%. O λόγος χρέους/ΑΕΠ της χώρας έφθασε πέρυσι το 41,5%, διαμορφούμενος στα δεύτερα χαμηλότερα επίπεδα στους κόλπους της E.E. H χώρα παραβίασε για πρώτη φορά το όριο περί δημοσίου ελλείμματος κατά το οικονομικό έτος 2003-04, απέφυγε όμως τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος της E.E. γιατί η υπέρβαση θεωρήθηκε μικρή και πιθανότατα προσωρινή. Τόσο το Λονδίνο όσο και η Επιτροπή ανέμεναν συρρίκνωση του ελλείμματος κάτω από το 3% για το οικονομικό έτος 2004-05. Ομως, η μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης από το δεύτερο εξάμηνο του 2004 -η οποία περιόρισε τα έσοδα της κυβέρνησης- και οι ελαφρώς υψηλότερες δαπάνες ώθησαν το έλλειμμα στο 3,2%. H έκθεση της Επιτροπής εκτιμά ότι η βρετανική οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος κατά 2,1%, έναντι 2,8% που προβλεπόταν τον Απρίλιο. Για το 2006, η ανάπτυξη θα φθάσει το 2,4%, έναντι 2,8%, αντίστοιχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή