ΟΠΕΚ: Θα αποδεσμεύσει 2 εκατ. βαρέλια… αν χρειαστεί

ΟΠΕΚ: Θα αποδεσμεύσει 2 εκατ. βαρέλια… αν χρειαστεί

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετοιμες να αναβάλουν το «σχέδιο δράσης» που καλούσε για τη διοχέτευση επιπλέον ποσοτήτων αργού στην αγορά, προκειμένου να ανακόψουν την άνοδο των τιμών στις διεθνείς αγορές, εμφανίζονταν χθες οι χώρες του ΟΠΕΚ. Σύμφωνα με τον πρόεδρό του, σεΐχη Αχμάντ αλ Φαχντ αλ Σαμπάχ, το καρτέλ κατά πάσα πιθανότητα θα δεσμευθεί σήμερα, Τρίτη, κατά τη σύνοδό του στη Βιέννη, ότι θα αποδεσμεύσει επιπλέον 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως αν χρειαστεί. Ωστόσο, όπως επεσήμαιναν χθες υπουργοί Πετρελαίου των χωρών-μελών του, η δέσμευση αυτή θα υλοποιηθεί μόνο αν και εφόσον χρειαστεί, κάτι που κρίνεται μάλλον περιττό σε μια αγορά που διαθέτει άφθονο αργό, πλην όμως παρουσιάζει ελλείψεις σε διυλισμένα προϊόντα.

Η εξέλιξη αυτή απογοήτευσε όσες καταναλώτριες χώρες βασίζονταν σε μια τέτοια πρωτοβουλία του ΟΠΕΚ για τη μείωση των τιμών. Σε συνδυασμό, δε, με τη νέα τροπική καταιγίδα που απειλεί από χθες τον Κόλπο του Μεξικού, πυροδότησε νέο ράλι στις αγορές. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού κατέγραψε κέρδη ώς και 3,55 δολαρίων, φθάνοντας τα 66,55 δολάρια το βαρέλι, ενώ στο Λονδίνο εκείνη του Brent διαμορφωνόταν κατά 3 δολάρια υψηλότερα, στα 64,81 δολάρια.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο ΟΠΕΚ προφανώς επιχειρεί αφενός μεν να καθησυχάσει τους καταναλωτές ότι διαθέτει «έτοιμη προς παράδοση» παραγωγική δυνατότητα, αφενός δε να μην διοχετεύσει στην αγορά περιττές ποσότητες. «Θέλει να είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος», επισημαίνεται χαρακτηριστικά. Αυτό, ωστόσο, δεν πείθει πάντα τις καταναλώτριες χώρες, εκ των οποίων οι ευρωπαϊκές είναι εκείνες που πρωτοστατούν στις εκκλήσεις για περισσότερο πετρέλαιο. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, κάλεσε για αύξηση της παραγωγής του καρτέλ κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως.

Πάντως, η εκτίναξη των τιμών πλήττει όχι μόνο καταναλωτές, αλλά και παραγωγούς. Χαρακτηριστική η περίπτωση της Ρωσίας, όπου οι μεγάλες πετρελαϊκές δεσμεύθηκαν στο «πάγωμα» των εγχώριων τιμών της βενζίνης, υποκύπτοντας στη δυσαρέσκεια για το αυξανόμενο κόστος των καυσίμων και τις εκκλήσεις για την επιβολή «πλαφόν», ώστε να καλυφθεί ο ετήσιος στόχος πληθωρισμού. Πρώτη γνωστοποίησε τις προθέσεις της η Lukoil, το παράδειγμα της οποίας ακολούθησε η δεύτερη μεγαλύτερη, TNK-BP. Την κίνηση αναμένεται να μιμηθούν και οι Rosneft, Surgut, Sibneft και Tatneft, μετά τη συνάντησή τους με τον υπουργό Ενέργειας, Βίκτορ Χριστένκο, αργά χθες το βράδυ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή