Γερμανία: Επληξε την εμπιστοσύνη των επενδυτών ο φόβος πολιτικής παράλυσης

Γερμανία: Επληξε την εμπιστοσύνη των επενδυτών ο φόβος πολιτικής παράλυσης

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O φόβος μιας πολιτικής παράλυσης μετά το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών έχει πλήξει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία. H εικόνα αυτή αναδύεται από τον σχετικό δείκτη του οικονομικού ερευνητικού ινστιτούτου ZEW που υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στο 38,6 από το 50,0 του Αυγούστου, ενώ οι προβλέψεις κατέτειναν σε υποχώρηση στο 45,0.

«Τα στοιχεία του ZEW φαίνονται καταστρεπτικά και υπογραμμίζουν ότι απομακρύνονται οι ελπίδες για ανάκαμψη της οικονομίας», σχολίασε σχετικά ο Ντέιβιντ Μπράουν, αναλυτής ευρωπαϊκών οικονομικών της Bear Stearns, που τονίζει πόσο κακή είναι η συγκυρία για τη γερμανική οικονομία, καθώς το αποτέλεσμα των εκλογών συνεπάγεται όξυνση του κλίματος αβεβαιότητας. Το ZEW απέδωσε την πτώση, την πρώτη μετά τέσσερις μήνες, στην αβεβαιότητα για την οικονομική πολιτική που υπονομεύει το επενδυτικό κλίμα και τις προοπτικές ανάπτυξης. Σε ό,τι αφορά, πάντως, την τρέχουσα οικονομική κατάσταση, ο σχετικός δείκτης σημείωσε άνοδο στο -58,1 από το 61,1 στο οποίο είχε φθάσει τον Αύγουστο, οπότε αντανακλούσε τα δύο συναπτά τρίμηνα ισχυρής αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής.

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 309 οικονομικοί αναλυτές και θεσμικοί επενδυτές, διεξήχθη στο χρονικό διάστημα από τις 5 Σεπτεμβρίου μέχρι τη Δευτέρα αμέσως μετά τις εκλογές. Το ZEW τόνισε ότι εξέτασε μεμονωμένα τις 44 απαντήσεις που έλαβε μετά τις εκλογές και διαπίστωσε σαφή πτώση των οικονομικών προσδοκιών. Δεν λείπουν, πάντως, οι αισιόδοξοι οικονομικοί αναλυτές που, έπειτα από τρεις μήνες ασυνήθιστα υψηλής αύξησης των παραγγελιών στον μεταποιητικό τομέα, εξακολουθούν να προεξοφλούν ανάπτυξη της οικονομίας κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή