Πετρελαϊκή «ανάσα» στις αγορές από ΟΠΕΚ

Πετρελαϊκή «ανάσα» στις αγορές από ΟΠΕΚ

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσωρινή, προφανώς, θα αποδειχθεί η «ανάσα» που πρόσφερε χθες στις διεθνείς αγορές πετρελαίου η απόφαση του ΟΠΕΚ για ουσιαστική κατάργηση του πλαφόν παραγωγής του, για πρώτη φορά μετά τον πρώτο Πόλεμο του Περσικού, το 1990. O νέος τυφώνας που αναμένεται να χτυπήσει τον Κόλπο του Μεξικού, ελάχιστο καιρό μετά το ολέθριο πέρασμα της «Κατρίνα», το γεγονός ότι, ουσιαστικά, μόνον η Σαουδική Αραβία έχει σήμερα τη δυνατότητα να αυξήσει άμεσα την παραγωγή της, αλλά και η αδυναμία των διυλιστηρίων να εκμεταλλευθούν αυτό το «δώρο» λόγω της ανεπαρκούς παραγωγικής τους δυνατότητας, δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για την αποτελεσματικότητα της κίνησης. Πόσω μάλλον εφόσον όχι μόνον οι αναλυτές, αλλά και το ίδιο το καρτέλ έχει επανειλημμένως επισημάνει ότι αυτό που λείπει από την αγορά δεν είναι το αργό, αλλά τα προϊόντα διύλισης, και προς τα εκεί θα πρέπει να προσανατολισθούν οι μεγάλες πετρελαϊκές.

2 εκατ. βαρέλια αργού

Οπως ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚ μετά τη χθεσινή σύνοδό του, θα διαθέσει στην αγορά επιπλέον 2 εκατ. βαρέλια αργού ημερησίως από την 1η Οκτωβρίου και για τρεις μήνες. H απόφαση ήταν κατά κάποιο τρόπο απρόσμενη, καθώς μέχρι και προχθές -και παρά τις εκκλήσεις των καταναλωτριών χωρών για αύξηση της παραγωγής- το καρτέλ άφηνε να εννοηθεί ότι θα δεσμευθεί να πράξει κάτι τέτοιο «μόνο αν χρειαστεί», επικαλούμενο τις προαναφερθείσες ελλείψεις σε προϊόντα διύλισης.

Η είδηση προκάλεσε άμεση πτώση των τιμών του «μαύρου χρυσού»: στην αγορά του Λονδίνου, η τιμή του Brent κατέγραφε το απόγευμα απώλειες της τάξης των 2 δολαρίων, στα 63,54 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη το αργό υποχωρούσε την ίδια ώρα σχεδόν κατά 2,30 δολάρια, στα 65,20 δολάρια το βαρέλι. Ετσι, επετεύχθη εν μέρει ο στόχος του καρτέλ να κατευνάσει τις αγορές, μετά την προχθεσινή εκτίναξη της τιμής του αργού στη Νέα Υόρκη κατά 7%, ήτοι κατά 4,39 δολάρια, στα 67,39 δολάρια το βαρέλι, με τον φόβο νέων καταστροφών από τον τυφώνα «Ρίτα».

Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι «η επίδραση του τυφώνα είναι μεγαλύτερη από εκείνη της συμφωνίας του ΟΠΕΚ» στις αγορές. Ηδη, χθες, οι πάντες βρίσκονταν σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση πιθανής νέας κρίσης: κάποιες πετρελαϊκές είχαν αρχίσει να εκκενώνουν υπεράκτιες εγκαταστάσεις άντλησης, ενώ η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) εξετάζει παράταση του 30ήμερου σχεδίου εκτάκτου ανάγκης, που αφορούσε το άνοιγμα των στρατηγικών αποθεμάτων των χωρών-μελών της, αν ο νέος τυφώνας προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην προσφορά.

Παύει το πλεόνασμα

Την ίδια στιγμή, με την προαναφερθείσα ποσότητα αργού που θα διαθέσει ο ΟΠΕΚ στην αγορά, το καρτέλ παύει αυτομάτως, στην ουσία, να διαθέτει πλεονάζουσα παραγωγική δυνατότητα. Σύμφωνα με την IEA, η ανεκμετάλλευτη δυνατότητα των χωρών του καρτέλ εκτός Ιράκ ανέρχεται σήμερα στο 1,39 εκατ. βαρέλια ημερησίως, εκ των οποίων τα 940.000 βαρέλια αναλογούν στη Σαουδική Αραβία και τα 130.000 στο Ιράν. Και δεδομένου ότι τα διυλιστήρια λειτουργούν σήμερα με φρενήρεις ρυθμούς για να καλύψουν τη ραγδαία αυξανόμενη ζήτηση για βενζίνη, είναι άξιον απορίας τι θα συμβεί αν ανακύψει κάποιο νέο μείζονος σημασίας εμπόδιο στην προσφορά, όπως ο πρόσφατος τυφώνας…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή