Αναμένεται προειδοποίηση ΔΝΤ για κινδύνους στη διεθνή οικονομία

Αναμένεται προειδοποίηση ΔΝΤ για κινδύνους στη διεθνή οικονομία

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βερολινο. Τους κινδύνους για τη διεθνή οικονομία από τις υψηλές τιμές πετρελαίου, τα ελλείμματα στα ισοζύγια εμπορικών συναλλαγών, τις λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού και την υποχώρηση των τιμών των οικιών πρόκειται να υπογραμμίσει στην έκθεσή του, που θα δημοσιοποιηθεί σήμερα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Τα σχετικά ανέφερε αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης, ο οποίος διατήρησε την ανωνυμία του.

Σύμφωνα με αυτόν, στην έκθεση με θέμα τις διεθνείς οικονομικές προοπτικές θα αναφέρεται ότι η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ζωηρούς ρυθμούς το 2006, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι, οι οποίοι ενδέχεται να της προκαλέσουν οπισθοχώρηση.

Επιπλέον, ο Γερμανός αξιωματούχος ανέφερε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συστήσει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διατηρήσει στα σημερινά επίπεδα τα επιτόκιά της τουλάχιστον προς το παρόν, αλλά δε θα αποκλείσει και μία περικοπή τους, εάν η ευρωπαϊκή οικονομία παρουσιάσει εκ νέου κάμψη.

Η ίδια πηγή δεν διευκρίνισε, πάντως, εάν οι υπουργοί Οικονομικών των Επτά και οι αντίστοιχοι κεντρικοί τραπεζίτες, οι οποίοι συναντώνται μεθαύριο, θα αλλάξουν τη διατύπωσή τους, όσον αφορά τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Το Σαββατοκύριακο διεξάγεται στην Ουάσιγκτον η ετήσια σύνοδος ΔΝΤ/Παγκόσμιας Τράπεζας.

Τέλος, η απόφαση της Κίνας να ανατιμήσει το εθνικό της νόμισμα γουάν θεωρείται σημαντική ένδειξη ότι βαδίζει προς τη σωστή κατεύθυνση· εντούτοις, δεν αρκεί.

«Δεν έχει καταστεί σαφές το πότε θα ληφθούν τα επόμενα μέτρα», προσέθεσε ο Γερμανός αξιωματούχος, τονίζοντας, όμως, ότι οι πιέσεις εκ μέρους των ΗΠΑ πιθανολογείται ότι θα ενταθούν τους τελευταίους μήνες του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή