Εκτίναξη κερδών για Goldman Sachs

Εκτίναξη κερδών για Goldman Sachs

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρεκόρ κερδοφορίας ανακοίνωσε χθες η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs για το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος οικονομικού έτους, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών με το θεαματικό άλμα της τάξης του 84% στις αγοραπωλησίες ομολόγων, μετοχών, αλλά και εμπορευμάτων όπως το πετρέλαιο. Τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εισηγμένης εταιρείας της Γουόλ Στριτ ανήλθαν στο 1,62 δισ. δολάρια, το τρίμηνο που έληξε στις 31 Αυγούστου, έναντι 879 εκατ. δολαρίων την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Τα έσοδά της κατέγραψαν επίσης ρεκόρ, φθάνοντας τα 7,3 δισ. δολάρια, έναντι 4,53 δισ. δολαρίων την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τα κέρδη της τράπεζας διαμορφώθηκαν υψηλότερα από εκείνα των Lehman Brothers και Bear Stearns, χάρη στην αύξηση των εσόδων από χρηματιστηριακές συναλλαγές κατά 52%. Παράλληλα, η Goldman είδε τις προμήθειές της από δραστηριότητες επενδυτικής τραπεζικής να εκτινάσσονται στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας τετραετίας, ενώ κέρδισε επιπλέον 498 εκατ. δολάρια από επένδυση σε ιαπωνική τράπεζα. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Χένρι Πόλσον, «κατά το τρίτο τρίμηνο, αυξήθηκε η δραστηριότητα σε όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις μας, ενώ και οι συνθήκες στην ευρύτερη αγορά ευνοούν μια γενικότερη αισιοδοξία».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ρεκόρ κατέγραψαν τα έσοδα της Goldman από συναλλαγές σε πάγιο εισόδημα, νομίσματα και εμπορεύματα, φθάνοντας τα 2,6 δισ. δολάρια, επίσης με άλμα της τάξης του 41%, σε μια εύλογη εξέλιξη, αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι η τιμή του πετρελαίου στην αγορά της Νέας Υόρκης αυξήθηκε κατά 35% για το διάστημα αυτό, φθάνοντας στο ζενίθ της μετά το χτύπημα του τυφώνα «Κατρίνα» στον Κόλπο του Μεξικού. Οι συναλλαγές και οι προμήθειες στις αγορές μετοχών εκτινάχθηκαν κατά 75%, στο 1,6 δισ. δολάρια. Στις δραστηριότητες επενδυτικής τραπεζικής, τα έσοδά της αυξήθηκαν κατά 14%, στο 1 δισ. δολάρια, ενώ οι προμήθειές της από συμβουλευτικές υπηρεσίες σε συγχωνεύσεις και εξαγορές αυξήθηκαν κατά 24%. H Goldman αναδείχθηκε σε υπ’ αριθμόν 1 σύμβουλο σε αυτήν τη δραστηριότητα για το εν λόγω τρίμηνο, με την αξία των συμφωνιών της να υπερδιπλασιάζεται στα 212 δισ. δολάρια.

Οπως παραδέχονται οι αναλυτές, σημαντικό ρόλο στις θεαματικές αυτές επιδόσεις έπαιξε «η τόνωση της εμπιστοσύνης στους κόλπους των επενδυτών και των διευθυνόντων συμβούλων» των επιχειρήσεων, κάτι που οφείλεται άλλωστε στην αναζωπύρωση των συγχωνεύσεων και των εξαγορών. Παρ’ όλα αυτά, η Goldman απώλεσε την πρώτη θέση που κατέλαβε πέρυσι στον κατάλογο των τραπεζών που αναλαμβάνουν τη διάθεση μετοχών, προς όφελος της Citigroup, αν και ανέβηκε τρεις θέσεις, στην υπ’ αριθμόν 6, στις πωλήσεις ομολόγων.

Η τράπεζα συμφώνησε, στη διάρκεια του τριμήνου, να κατασκευάσει νέα γραφεία στο κέντρο του Μανχάταν, κάτι που εκτιμάται ότι θα της κοστίσει ώς και 2,5 δισ. δολάρια. H κατασκευή του κτιρίου, που αναμένεται να αρχίσει να χρησιμοποιείται το 2009, θα αρχίσει στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή